Socialudvalget 2011-12, Socialudvalget 2011-12
L 86 , L 87
Offentligt
1094732_0001.png
1094732_0002.png
Folketingets Socialudvalget
DepartementetHolmens Kanal 221060 København KTlf. 3392 9300Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Dato: 21. marts 2012
J.nr. 2012-0000144
Under henvisning til Folketingets udvalgs brev af 16. marts 2012 sen-des svar på spørgsmål nr. 5, ad (L 86) som hermed besvares.
Spørgsmål nr. 5:”Vil ministeren præcisere ændringsforslag nr. 5 således, at der gives mu-lighed for at bruge reelle sager, men at sagerne skal anonymiseres helt,inden de bruges i undervisningen?”.Svar:Det skal indledningsvist understreges, at de kopier af sager, der som følgeaf forslaget videregives fra Københavns Kommune til Udbetaling Danmarkmed henblik på undervisning, udelukkende må anvendes til undervisning.Der er tale om et begrænset antal sager, som kun skal anvendes i en kortperiode.Alle, der deltager i undervisningen, skal have modtaget behørig instruktioni, hvorledes de personoplysninger, der indgår i sagerne, må behandles,ligesom undervisningsdeltagernes brug af oplysningerne vil blive logget.Endvidere skal de lokaler, der benyttes til behandling af personoplysningeri forbindelse med undervisningen, være indrettet med henblik på at forhin-dre, at uvedkommende – herunder også andre ansatte i Udbetaling Dan-mark og ATP – kan få adgang til personoplysningerne.Som det fremgår af bemærkningerne til ændringsforslag nr. 5 til L87,vil videregivelsen af de udvalgte sager fra Københavns Kommune til Udbe-taling Danmark og Udbetaling Danmarks indsamling og efterfølgende brugaf sagerne i alle tilfælde ske inden for rammerne af EU´s persondatadirek-tiv (direktiv 95/46/EF) og reglerne i persondataloven i øvrigt.Lovforslaget har været sendt i høring hos Datatilsynet og tilsynets be-mærkninger er efterfølgende blevet indarbejdet i ændringsforslaget. Påden baggrund fremgår det således blandt andet af ændringsforslaget, atdet vil være et krav, at ingen uvedkommende får adgang til sagerne. Det vilsåledes alene være ansatte i Udbetaling Danmark, som konkret har behov
2for undervisning og som er undergivet tavshedspligt, der i en meget kortperiode får adgang til sagerne.Det kan derudover oplyses, at Udbetaling Danmark i overensstemmelsemed kravene i persondatalovens §§ 43 og 45, foretager anmeldelse afbehandlingen af personoplysninger inden undervisningen iværksættes.Det kan endelig oplyses, at de sager, som anvendes i forbindelse meduddannelsen af det personale, som skal varetage Udbetaling Danmarksopgaver, vil blive delvist anonymiseret. Det er dog ikke praktisk muligt atanonymisere sagerne fuldt ud.
Karen Hækkerup/ Bent Nielsen