Kirkeudvalget 2011-12
L 89 Bilag 1
Offentligt
1084902_0001.png
1084902_0002.png
8. januar 2012Til KirkeministerietFrederiksholms kanal 21
Fra Ateistisk SelskabGammel Kongevej 11610 København V
Høringssvar angående: Lovforslag om ændring af lov om folkekirkens økonomi §19 og §20
Vi ser

ikke

positivt på dette lovforslag, som vil binde staten til fast at betale 40 % af lønmidlerne til 1892,8 præ-stestillinger.Forslaget betragter vi som et tilbageskridt i forhold til betænkning 1511, og dermed som et tilbageskridt i forholdtil en yderligere sekularisering af dansk lovgivning.Betænkning 1511 lagde op til at statens nuværende bloktilskud til lønninger til folkekirkens ansatte i stedet skullebruges til bevaring af den danske folkekirkelige kulturarv. Det så vi positivt på. Se vedlagte høringssvar på be-tænkning 1511.Det herværende lovforslag om ændring af lov om folkekirkens økonomi §19 og §20 må betragtes som et tilbage-skridt i forhold til at skabe en lovgivning, der behandler alle ens uanset deres livsanskuelse.
Vi mener, at i et demokrati bør flertallet af befolkningen ikke have særrettigheder i lovgivningen. Derfor bør fol-kekirken ligestilles med alle andre trossamfund og livsanskuelser i lovgivningsmæssig sammenhæng.
med venlig hilsen
Jesper VindSekretær for Ateistisk Selskab
Vores tidligere høringssvar til betænkning 1511.Angående: Omlægning af statens tilskud til folkekirken til bloktilskud.
Vi ser denne betænkning som et skridt i den rigtige retning. Fra vores side har det længe været et ønske, at sta-ten ikke bruger skattekroner til at betale lønningerne til ansatte i folkekirken.Vi ser meget positivt på, at staten fjerne sit tilskud til folkekirken, og i stedet giver et bloktilskud, som er specifiktøremærket til bevarelse af vores kulturarv. Bloktilskuddet bør ikke anvendes til Civil personregistrering. Civil per-sonregistrering bør foregå efter den kommunale sønderjyske model.Tildeling af midler fra bloktilskuddet skal foretages af fagkompetente personer med indsigt i kulturmindebevarel-se. Vi mener i øvrigt at dette bloktilskud skal benyttes til vedligeholdes af hele vores kulturarv. Ikke kun den fol-kekirkelige kulturarv, men også klostre, gravhøje og verdslige bygninger, så som ældre slotte og herregårde.Vi ser ansættelse, fyring og normering af personalet i folkekirken, som et internt kirkeligt anliggende. Det er ikkeet anliggende for Kirkeministeren eller kirkeministeriet, men snare for sognet, provstiet eller stiften. Aflønningenaf ansatte bør ske for midler fra kirkeskatten.I øvrigt mener vi, at i et demokrati bør flertallet af befolkningen ikke have særrettigheder i lovgivningen. Derforbør folkekirken ligestilles med alle andre trossamfund og livsanskuelser i lovgivningsmæssig sammenhæng.