Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
L 93
Offentligt
1093518_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 19. marts 2012Sagsnr.: 8859/359764
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 7. marts 2012(L 93) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål, som er stillet efter ønske fraikkemedlem af udvalget (MFU) Doris Jakobsen (SIU).

Spørgsmål 10:

”Kan ministeren oplyse, om mulighederne for at skelne mellem danske statsborgere, derer hjemmehørende i Grønland hhv. Danmark?”

Svar:

Lov om indfødsret regulerer dansk statsborgerskab. Den indeholder ikke regler, derskelner mellem grupper af danske statsborgere. Hjemmehørende er i forslaget aleneanvendt som en betegnelse, der – subsidiært til bopælskriteriet – bruges om personer,der tidligere har haft bopæl på Færøerne eller Grønland, men som i forbindelse med etjob i udlandet midlertidigt opholder sig uden for Færøerne eller Grønland på grund afderes arbejde, og som således har til hensigt at genoptage deres faste bopæl på Færøerneeller Grønland, når ansættelsesforholdet ophører.Det primære tilknytningsmoment for personer med dansk indfødsret er her såledesbopælskriteriet, mens det subsidiære kriterium ”eller i øvrigt hjemmehørende” somnævnt lægger vægt på, at den manglende officielle bopæl eksempelvis konkret skyldeset midlertidigt ansættelsesforhold. Der kan således i en samlet vurdering f.eks. ogsålægges vægt på, om pågældendes ægtefælle og familie har fast bopæl på Færøerne ellerGrønland.
Mette Gjerskov
/Henry Damsgaard Lanng