Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
L 93
Offentligt
1104608_0001.png
1104608_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 16. april 2012Sagsnr.: 8859/373752
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 13. april 2012(L 93) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål. Spørgsmålet er stillet efter øn-ske fra René Christensen (DF):

Spørgsmål 17:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 12/4-12 fra Danmarks Fiskeriforeningvedrørende fiskeskib til fiskeriuddannelse, jf. L 93 – bilag 7.”

Svar:

Danmarks Fiskeriforening har rejst ønske om bedre muligheder for at opnå erfaringermed praktisk fiskeri i forbindelse med uddannelse på Fiskeriskolen i Thyborøn og Skip-perskolen i Skagen.I foreningens høringssvar af 11. januar 2012 til forslag til ændring af fiskeriloven harman således skriftligt fremsat ønske om, at uddannelsesfartøjer kan drive erhvervsmæs-sigt fiskeri. Det oplyses i høringssvaret, at der påtænkes en omlægning af fiskeriets lær-lingeuddannelse, således at den første korte periode på den 2-årige uddannelse kan blivepraktisk fiskeri (4-6 uger) i Fiskeriskolens regi. Lærlingeudvalget, hvor Danmarks Fi-skeriforening og Fagligt Fælles Forbund (3F) indgår, anbefaler denne løsning.Den ønskede løsning har konsekvenser i forhold til den regulering, der gælder efter fi-skeriloven og EU-reglerne i øvrigt, og det skønnes derfor nødvendigt i samarbejde medDanmarks Fiskeriforening at nå til en praktisk fornuftig model, som foreslås indarbejdeti fiskeriloven ved næstkommende revision.Af høringsnotatet, der opsummerer høringssvarene til lovforslaget samt Fødevare-ministeriets bemærkninger, som er oversendt til Folketinget, fremgår følgende: ”Føde-vareministeriet ser positivt på forslaget, men finder, at det på nuværende tidspunkt børafvente en konkret ændring af lærlingeuddannelsen. Fødevareministeriet er derfor ind-stillet på at medtage forslaget i næstkommende lovændring.”Ønsket er tillige blevet behandlet i Folketingets Fødevareudvalg, jf. besvarelser afspørgsmålene 9, 13, 14 og 16 til L 93.Regeringen er indstillet på følgende løsning for institutioner for så vidt angår uddannel-sesfartøjer til erhvervsmæssigt fiskeri:
Midlertidig løsning:En uddannelsesinstitution kan, jf. besvarelsen af spørgsmål 16, efter fiskerilovens §12, stk. 1, 2. punkt, tildeles dispensation til fiskeri i forbindelse med undervisningfrem til en varig løsning kan træde i kraft.Hjemlen giver mulighed for at overdrage fangster fra fiskeri mod vederlag.Dispensationen er efter lovens bemærkninger kun tænkt anvendt i meget få tilfælde,f.eks. til institutioner, hvor institutionens brugere udøver et fiskeri som led i denundervisning, som institutionen tilbyder. Tilladelse til omsætning vil blive udstedt isammenhæng med tilladelsen til de redskaber, som institutionen må anvende.En fiskemængde, dvs. kvoterne til et uddannelsesfartøj, kan eventuelt blive tildeltinden for de til Danmark afsatte kvoter via den såkaldte Fiskefond, som har afsatreserveandele af kvoterne, der permanent eller i det enkelte år holdes uden for tilde-lingen som Fartøjskvoteandele (FKA) eller Individuelt Omsættelige Kvoteandele(IOK).Ovenstående midlertidige løsning (dispensation) vil gælde for det eller de specifikkefartøjer indtil en lovændring kan træde i kraft.Varig løsning:Der arbejdes på en varig løsning, som forudsætter en ændring af fiskerilovens § 11,hvorefter selvstændigt erhvervsmæssigt fiskeri i saltvand nu kun må drives af er-hvervsfiskere med A-status, bierhvervsfiskere, selskaber og partrederier. En hjem-mel, der specifikt kan rumme Fiskeriskolen i Thyborøn og Skipperskolen i Skagen,skal således tilføjes.Herudover er der behov for en udvidelse af lovens § 39, som angår de fartøjer, hvor-til der kan udstedes tilladelse, dvs. fiskerilicens.Danmarks Fiskeriforening er indstillet på at skaffe kapacitet (tonnage og maskinef-fekt) via markedet og har på mødet med NaturErhvervstyrelsen den 11. april 2012henvist til, at den uddannelsesansvarlige på fartøjet tillige vil være ansvarlig fører iforhold til overholdelse af gældende regler.Danmarks Fiskeriforening ønsker rent praktisk at kunne igangsætte praktikperiodermed praktisk fiskeri på et uddannelsesfartøj forventeligt i løbet af 2012.Regeringen vil arbejde for at fremsætte lovforslaget i folketingssamlingen 2012/13.Den varige løsning forudsætter, at et folketingsflertal vil tilslutte sig en lovændring somanført ovenfor. Jeg har noteret mig, at dette vil være tilfældet – jf. 1. behandlingen aflovforslag L93 (Forslag til lov om ændring af fiskeriloven) og betænkning over lovfors-lag L93, således at skolerne kan erhverve fartøjer til praktikbrug.
Mette Gjerskov
/ Henry Damsgaard Lanng
2