Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
L 93
Offentligt
1093456_0001.png
1093456_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 19. marts 2012Sagsnr.: 8859/360326
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 7. marts 2012(L 93) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

Spørgsmål 4:

”Ministeren bedes redegøre for, hvordan man på den ene side kan sikre, at menneskerikke får frataget retten til at udøve deres erhverv i årevis, inden de kan få deres sagbehandlet i retssystemet, og på den anden side sikre, at der ikke er nogle fiskere, derbliver ved med at overtræde reglerne, selvom man forsøger at fratage dem retten til atfiske, fordi de venter årevis på at få deres sag bliver behandlet ved domstolene.”

Svar:

Spørgsmålet er komplekst, derfor er svaret delt i to led.Det første led af spørgsmålet angår pointsystemet og medlemsstaternes pligt til i vissegrove overtrædelsessituationer at foretage en midlertidig administrativ inddragelse af enfiskerilicens eller foretage en midlertidig inddragelse af fartøjsførernes ret til at føre etfiskerfartøj med fiskerilicens. Det kan for eksempel ske for en periode påsammenhængende 6 måneder eller for en periode på 12 måneder. Dette kan såledesbeskrives som en inddragelse, der står på ” i årevis”.Efter lovforslaget vil parten i sådanne afgørelsessagerhave adgang til at klage tilFødevareministeriets Klagecenter. Fastholdes afgørelsen af klageinstansen kan partenselv vælge at indbringe sin sag for domstolene, for at få domstolens ord forlovlighedenaf afgørelsen.Systemet bygger på den almindelige administrative afgørelsesform, hvorparten i sagen høres inden sagen afgøres. Sager om midlertidig inddragelse skal i øvrigtvære fuldt oplyst af fiskerimyndighederne, inden der måtræffes en afgørelse af dennævnte indgribende karakter, jf. forvaltningsloven.Spørgsmålets andet led angår også pointsystemet, der med lovforslaget indrettes så detunderstøtter en almindelig administrativ sanktionsmodel, der ikke unødigt involvererdomstolssystemet.Efter kontrolforordningens artikel 92 er der i EU indført etpointsystem for alvorlige overtrædelser med henblik på at sikre, at den fællesfiskeripolitiks regler overholdes, og at der er ens konkurrencevilkår i alle EU-farvande.For at opnå dette mål, har det været nødvendigt at etablere de nye fælles EU-regler for
anvendelsen af pointsystemet, herunder er der fastsat en liste for hvor mange point, derskal tildeles for en alvorlig overtrædelse.De retssikkerhedsmæssige overvejelser bag klageadgangen ved de nævnte midlertidigeinddragelser og bag den foreslåede umiddelbare adgang for parten til at begære sagenindbragt til domstolsprøvelse under en civil sag,når der er tale om permanentinddragelser, har til formål at sikre et afbalanceret, fair og sammenhængendeappelsystem (dvs. både klage og/eller ankeadgang).I øvrigt kan jeg henvise til besvarelsen af spørgsmålene 1-2.
Mette Gjerskov
/Charlotte Arp
2