Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
L 93
Offentligt
1093505_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 19. marts 2012Sagsnr.: 8859/359742
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 7. marts 2012(L 93) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

Spørgsmål 6:

”Ministeren bedes nærmere redegøre for, hvorledes det skal forstås, at alvorligeovertrædelser af UUI-reglerne sanktioneres på samme måde, som hvis de ikke varbegået eksterritorialt, men på dansk territorialområde, herunder om dette indebærer, atman altid straffer som om overtrædelsen var sket i Danmark.”

Svar:

Det er almindeligt ved alvorlige overtrædelser af fiskerireglerne begået på danskterritorialområde at indlede en fiskeristraffesag mod den pågældende fysiske ellerjuridiske person. Her vil der typisk blive lagt påstand om en bøde og konfiskation af denulovlige fiskefangst og de eventuelle ulovlige eller ulovligt anvendte fiskeredskaber tilgrund. For at sikre ligebehandling af alle personer med dansk statsborgerskab, der efterEU-reglerne skal kunne sanktioneres, foreslås en udvidelse af dansk straffemyndighedfor tilsvarende overtrædelser begået uden for dansk territorium, altså eksterritorialt.Hermed vil fiskeristraffesagerne tilsvarende kunne rejses ved danske domstole. Derligger således lighedsbetragtninger bagved, forstået sådan at de indholdsmæssigt enssager mod personerne også behandles ens i sanktionsmæssig henseende, selvomovertrædelsen måtte være begået uden for dansk jurisdiktionsområde.
Mette Gjerskov
/Henry Damsgaard Lanng