Kirkeudvalget 2011-12
L 105
Offentligt
1103821_0001.png
Folketingets KirkeudvalgChristiansborg1240 København K[email protected]
Kirkeudvalget har ved brev af 10. april 2012 (KIU L 105 – spørgsmål 15) bedtom min besvarelse af spørgsmål:”Vil ministeren oplyse, hvorledes en præst vil stå rent juridisk og ansættelses-mæssigt, hvis han benytter sin samvittighedsfrihed til hverken at vie homosek-suelle eller til at underskrive deres vielsesattest?”

Svar:

Ifølge lovforslaget sikres præstens ret til at undlade at vie to personer af sam-me køn. Tilsvarende sikrer lovforslaget, at en præst kan undlade at meddelekirkelig velsignelse af et borgerligt indgået ægteskab mellem to personer afsamme køn, herunder også velsignelse af et omdannet registreret partnerskab.En præst, som benytter sig af de nævnte rettigheder, vil ikke juridisk og ansæt-telsesmæssigt stå anderledes end en præst, som ikke gør brug af lovens be-stemmelser.Attestudfærdigelse er en administrativ opgave, og en præst kan ikke med hen-visning til lovforslagets bestemmelse om retten til at undlade at vie to personeraf samme køn undslå sig for de opgaver, som er henlagt til den kirkebogsføren-de sognepræst.Det fremgår af § 2, stk. 1, i cirkulære nr. 57 af 30. juni 2006 om førelse af folke-kirkens ministerialbøger i den elektroniske kirkebog og om udfærdigelse af at-tester og udskrifter m.v., at den kirkebogsførende sognepræst er ministerial-bogsfører.Af det førnævnte cirkulæres § 13, stk. 1, fremgår, at attester og udskrifter un-derskrives af den kirkebogsførende sognepræst, af kordegnen eller dennes as-sistent eller af en anden af sognets præster og forsynes med embedsstempel. Ibestemmelsens stk. 2, er det fastsat, at såfremt der i sognet er ansat medhjælptil kirkebogsføring, kan den kirkebogsførende sognepræst bemyndige denne tilpå sine vegne at underskrive attester og udskrifter.Det indebærer, at hvis der i sognet er en anden præst eller, hvis der er ansat enkordegn, en kordegneassistent eller en ansat medhjælp til kirkebogsføring, vildisse kunne underskrive en vielsesattest. Men dette vil altid ske på vegne afden kirkebogsførende sognepræst og på dennes ansvar.
Frederiksholms Kanal 21Postboks 21231015 København Kwww.km.dkTelefon 3392 3390Telefax 3392 3913e-post [email protected]Dokument nr.: 39806/12Dette dokumentnr. bedes oplyst vedhenvendelse til Ministeriet for Ligestil-ling og Kirke
Dato: 13. april 2012
Manu Sareen
/ Marjun Egholm