Socialudvalget 2011-12
L 106
Offentligt
1109689_0001.png
1109689_0002.png
Folketingets Socialudvalg[email protected]
Socialudvalget har ved brev af 20. april 2012 (SOU L 106 – spørgsmål 43) bedtom min besvarelse af spørgsmål:”Spørgsmål

43

Vil det fremover under en ansættelsessamtale med en præst være muligt atspørge om en ansøgers holdning til ægteskab for par af samme køn, jf. at manifølge ”Ligestillingsloven” under en ansættelsessamtale ikke må spørge til enansøgers seksuelle orientering?”

Svar:

Den folkekirkelige frihedstradition er en fast bestanddel af den danske folke-kirkeordning.Frihedstraditionen betyder, at der lovligt kan tages hensyn til forskellige teolo-giske retninger inden for folkekirkens bekendelsesgrundlag.Det er således velkendt, at præster f.eks. kan have forskellige holdninger tilspørgsmålet om kirkelig vielse af fraskilte, uden at de af den grund kommer tilat stå uden for folkekirkens bekendelsesgrundlag.Det fremgår af pkt. 1.2 i de almindelige bemærkninger til L 106, at:”Samtidig med fremsættelse af dette lovforslag fremsætter ministeren forligestilling og kirke forslag til lov om ændring af lov om medlemskab affolkekirken, kirkelig betjening og sognebåndsløsning (Præsters ret til atundlade at vie to personer af samme køn m.v.), der skal sikre, at præster ifolkekirken får en ret til at undlade at vie to personer af samme køn.”Det omtalte lovforslag fra ministeren for ligestilling og kirke er fremsat som L105 Forslag til lov om ændring af lov om medlemskab af folkekirken, kirkeligbetjening og sognebåndsløsning (Præsters ret til at undlade at vie to personeraf samme køn m.v.).Af pkt. 3.2. i de almindelige bemærkninger til L 105 fremgår bl.a., at”Der er blandt folkekirkens præster forskellige opfattelser af, hvorvidtsamliv mellem to personer af samme køn kan accepteres inden for derammer, som fastsættes af Bibelen og folkekirkens bekendelsesgrundlag.[…]Da der som nævnt er forskellige opfattelser af dette spørgsmål blandtfolkekirkens præster, får folkekirkens præster i overensstemmelse medden frihedstradition, der allerede eksisterer i folkekirken, ifølge lov-forslagets § 1, nr. 1, en ret til at undlade at vie to personer af samme køn.Hermed gives der plads til disse opfattelser.”
Frederiksholms Kanal 21Postboks 21231015 København Kwww.km.dkTelefon 3392 3390Telefax 3392 3913e-post [email protected]Dokument nr.: 44353/12Dette dokumentnr. bedes oplyst vedhenvendelse til Ministeriet for Ligestil-ling og Kirke
Dato: 25. april 2012
Allerede i dag er det sådan, at et menighedsråd under samtale med en kandidattil en ledig præstestilling, lovligt kan stille nærmere spørgsmål til kandidatenvedrørende dennes standpunkt i relation til teologiske retninger inden for fol-kekirken.En vedtagelse af L 106 Forslag til lov om ændring af lov om ægteskabs indgåel-se, lov om ægteskabets retsvirkninger og retsplejeloven og om ophævelse af lovom registreret partnerskab (Ægteskab mellem to personer af samme køn) vilikke ændre på dette forhold.
Dokument nr.: 44353/12Side 2
Manu Sareen
/ Rasmus Paaske Larsen