Socialudvalget 2011-12
L 106
Offentligt
1124880_0001.png
1124880_0002.png
1124880_0003.png
1124880_0004.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 24. maj 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
/ J.nr. 2012 - 3720
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 22. maj 2012følger hermed social- og integrationsministerens svar på spørgsmål nr.81 til L 106: Forslag til lov om ændring af lov om ægteskabs indgåelseog opløsning, lov om ægteskabets retsvirkninger og retsplejeloven ogom ophævelse af lov om registreret partnerskab (Ægteskab mellem topersoner af samme køn).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra medlem af udvalget Tom Behnke(KF).
Spørgsmål nr. 81:”Ministeren bedes yde teknisk bistand til de nødvendige ændringsforslag,der indebærer, at når to personer af samme køn vies, betegnes disse somlivsfæller, og der vil være indgået et livsfællesskab, mens betegnelsen ægte-fæller og ægteskab kun anvendes, når der er tale om vielser af to personeraf forskelligt køn.”
Svar:Som det fremgår af regeringsgrundlaget, ønsker regeringen at give alle med-lemmer af den danske folkekirke mulighed for at blive gift i kirken uansetderes seksuelle orientering.Det overordnede formål med L 106 – Forslag til lov om ændring af lov omægteskabs indgåelse og opløsning, lov om ægteskabets retsvirkninger ogretsplejeloven og om ophævelse af lov om registreret partnerskab – er altsåat give personer af samme køn mulighed for at indgå ægteskab. Jeg kanderfor ikke støtte et ændringsforslag, hvis formål i stedet er at give personeraf samme køn mulighed for at indgå et såkaldt livsfællesskab.Jeg vedlægger som ønsket et udkast til ændringsforslag.
2
Jeg har ikke taget stilling til, om ændringsforslaget medfører behov for yder-ligere lovændringer, herunder konsekvenserne af ændringsforslaget for L105 – Forslag til lov om ændring af lov om medlemskab af folkekirken, kirke-lig betjening og sognebåndsløsning.Jeg har endvidere ikke taget stilling til, om der er den fornødne identitet mel-lem ændringsforslaget og L 106.
Karen Hækkerup/ Malene Vestergaard
3

Ændringsforslag

til
Lovforslag nr. L 106 om ændring af lov om æg-teskabs indgåelse og opløsning, lov om ægte-skabets retsvirkninger og retsplejeloven og omophævelse af lov om registreret partnerskab(Ægteskab mellem to personer af samme køn)Af xxTil titlen1)Ititlenændres ”Ægteskab” til: ”Livsfællesskab”.Til § 11)I lovenstitelindsættes efter ”ægteskabs”: ”og livsfællesskabs”.[Konsekvens af ændringen af lovens anvendelsesområde]2)Inr. 1ændres ”ægteskabsbetingelser” til: ”betingelserfor at indgå ægte-skab og livsfællesskab”.[Konsekvens af ændringen af lovens anvendelsesområde]3)Inr. 2indsættes i den foreslåede nye § 1 efter ”køn og” ordene: ”på livs-fællesskab”, og i den foreslåede nye § 1 indsættes som et nyt stykke:”Stk. 2.Bestemmelser i denne lov, der omhandler ægteskab og ægtefæller,finder tilsvarende anvendelse på livfællesskab og livsfæller. Bestemmelser-ne i denne lov om vielse finder anvendelse på indgåelse af ægteskab mel-lem to personer af forskelligt køn og på indgåelse af livsfællesskab mellemto personer af samme køn.”[Ændring af lovens anvendelsesområde til også at omfatte livsfællesskab]4)Efter nr. 3 indsættes som nye numre:”01. I§ 20, stk. 1,ændres ”Parterne” til ”Personer af forskelligt køn”.””02. I§ 20indsættes efter stk. 2 som nyt stykke:”Stk. 3.Personer af samme køn skal ved samtidigt møde på spørgsmål afvielsesmyndigheden erklære at ville indgå livsfællesskab med hinanden ogderpå af denne forkyndes at være livsfæller.”Stk. 3-4 bliver herefter til stk. 4-5.””03.I§ 21, stk. 1,ændres: ”bestemmelsen i § 20, stk. 2,” til ”bestemmelser-ne i § 20, stk. 2 og 3,”.”[Fremgangsmåden ved indgåelse af ægteskab og livsfællesskab og gyldig-heden af ægteskab og livsfællesskab]
45)Inr. 7ændres ”ægteskab mellem to personer af samme køn” til: ”livsfæl-lesskab”.[Konsekvens af ændringen af lovens anvendelsesområde]Til § 21)Inr. 1ændres 2 steder ”ægteskab mellem to personer af samme køn” til:”livsfællesskab”.[Retsvirkningerne af livsfællesskab]Til § 31)Nr. 1affattes således:”1. I§ 448 cindsættes efter stk. 1 som nyt stykke:”Stk.2.Endvidere kan sag om livsfællesskab behandles her i riget, når livs-fællesskabet er indgået her, og ingen af livsfællerne bor i et land med enlovgivning om livsfællesskab, der svarer til den danske.”Stk. 2-3 bliver herefter stk. 3-4.”[International kompetence i sager om opløsning af livsfællesskab]Til § 51) I bestemmelsen ændres 2 steder ”ægteskab” til: ”livsfællesskab”.[Omdannelse af partnerskab til livsfællesskab]