Socialudvalget 2011-12
L 106
Offentligt
1127199_0001.png
1127199_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 29. maj 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
/ J.nr. 2012 - 2160
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 23. maj 2012følger hermed social- og integrationsministerens svar på spørgsmål nr.85 til L 106: Forslag til lov om ændring af lov om ægteskabs indgåelseog opløsning, lov om ægteskabets retsvirkninger og retsplejeloven ogom ophævelse af lov om registreret partnerskab (Ægteskab mellem topersoner af samme køn).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra medlem af udvalget Karen J. Klint(S).
Spørgsmål nr. 85:”Ministeren bedes oplyse, om det vil være muligt rent juridisk at fritstille,hvordan borgerlige eller religiøse vielser kan gennemføres, eller om der i alletilfælde skal ske godkendelse af selve ritualet/tilspørgslen?”
Svar:Det fremgår af § 21, stk. 1, i ægteskabsloven, at en vielse kun er gyldig, hvisvielsen er foretaget af en myndighed, der efter loven har kompetence til atforetage vielser, og at vielsen skal foretages under iagttagelse af bestem-melsen i lovens § 20, stk. 2.Det fremgår af § 20, stk. 2, at parterne ved samtidigt møde på spørgsmål afvielsesmyndigheden skal ”erklære at ville ægte hinanden og derpå af denneforkyndes at være ægtefolk”.Vielsesmyndighedernes vielsesritual skal som følge af disse gyldighedsbe-tingelser indrettes på en sådan måde, at ritualet indeholder en viljeserklæ-ring fra parterne om, at de vil giftes med hinanden, og at vielsesmyndighe-den forkynder parterne for at være gift.
2
Hvis vielsesritualet ved en vielse ikke opfylder de nævnte gyldighedsbetin-gelser, vil dette medføre, at vielsen er ugyldig, og at parterne dermed ikkehar indgået ægteskab med hinanden.Til brug for yderligere besvarelse af spørgsmålet har jeg indhentet et bidragfra ministeren for ligestilling og kirke.Ministeren for ligestilling og kirke har oplyst følgende:”Kirkelig vielse indenfor folkekirken sker efter et autoriseret ritual. Fol-kekirkens vielsesritual skal ses i sammenhæng med ægteskabslovensgyldighedsbestemmelser. Herom henvises til L 105 bemærkningerneunder pkt. 3.1.3 om ritualer for kirkelige handlinger.Vielser i folkekirken sker efter et ved kgl. resolution autoriseret ritual.Dette er i overensstemmelse med den retssædvane, der eksisterer ifolkekirken, hvor gudstjenesten og de kirkelige handlinger gennemfø-res ved brug af autoriserede ritualer, der er fælles for kirken som så-dan.Dette udelukker ikke, at der alene sker autorisation af dele af et ritual.Der kan henvises til min besvarelse af 22. maj 2012 til FolketingetsKirkeudvalg, KIU L 105 – spørgsmål 21.”
Karen Hækkerup/ Malene Vestergaard