Transportudvalget 2011-12, Transportudvalget 2011-12, Transportudvalget 2011-12
L 136 , L 136 A , L 136 B
Offentligt
1114742_0001.png
1114742_0002.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
3. maj 20122011-498
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 30. april 2012 stillet mig følgende spørgsmålvedrørende L 136 - Forslag til lov om ændring af lov om jernbane og lov om of-fentlige veje (Afgifter, gebyrer, internationale vedtagelser, godkendelse af ud-dannelsessteder m.v.), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Henning Hyllested (EL).

Spørgsmål nr. 40 :

Ministeren bedes gøre rede for, hvilke "specifikke tekniske regler, standardereller normer", der ikke vil blive oversat til dansk, jf. svar nr. 19.

Svar:

Jeg fornemmer, at der bag spørgsmålet er en bekymring for, om lokoføreremed lovforslaget skal kunne læse engelsk for at køre tog. Det er der imidlertidikke tale om.Jernbaneområdet gennemgår i EU-regi en teknisk harmonisering med henblikpå at gøre det nemmere at køre over landegrænserne. I mange af de nye tekni-ske EU-regler - TSI´er - skal visse EN-standarder (Europæisk Norm) udar-bejdet af den europæiske standardiseringsorganisation, CEN, følges. EN-stan-darderne er ikke optrykt som en del af TSI´erne, men kan findes på standardi-seringsorganisationens hjemmeside. Det kan også i TSI´erne være bestemt, atstandarder eller normer, der er offentliggjort på det Europæiske Jernbaneagen-turs (ERA) hjemmeside, skal følges. Standarderne og normerne findes almin-deligvis kun på engelsk, og Kommissionen foretager ikke oversættelse heraf tildansk.TSI´erne er udformet som kommissionsafgørelser rettet til medlemsstaterne ogskal gennemføres i dansk ret. Trafikstyrelsen følger almindeligvis den praksis,at TSI´erne gennemføres i dansk ret ved at medtage disse som et bilag til en ad-ministrativ forskrift (bekendtgørelse eller Bestemmelse for Jernbane). På den-ne måde vil den danske gennemførelsesforskrift også indeholde en henvisningtil standarder og normer, der alene findes på engelsk.Regler for lokomotivførere, herunder adgangskrav til uddannelsen samt selveuddannelsen, er på dansk. Trafikstyrelsen har gennemført lokomotivførerdi-rektivet i dansk ret ved bekendtgørelse nr. 985 af 11. oktober 2011 om certifice-
ring af lokomotivførere og denne er på dansk. Undervisning samt under-visningsmateriale ved lokoføreruddannelsen er også på dansk.De tekster, der allerede i dag er på engelsk og ikke er oversat til dansk, er fags-pecifikke tekniske regler, som primært retter sig til fagfolk som assessorer, råd-givere m.fl., hvor arbejdssproget i forvejen oftest er engelsk.De retsakter, som forventes ikke at blive oversat til dansk, vil f.eks. være EN-standarder (Europæisk Norm), samt visse mindre tekniske bilag til TekniskeSpecifikationer for Interoperabilitet.
Side 2/2
Med venlig hilsen
Henrik Dam Kristensen