Socialudvalget 2011-12
L 140
Offentligt
1113683_0001.png
1113683_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 2. maj 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
EJB/ J.nr. 2011-7858
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 25. april 2012følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 19 (ad L 140).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Stine Brix (EL).
Spørgsmål nr. 19 ad L 140:”Kan ministeren oplyse, om borgere, der har fået tildelt støtte efter et ser-viceniveau, der senere kendes ulovligt, kan få erstatning/kompensation forden mistede støtte?”
Svar:Tilsynet med kommunerne varetages af statsforvaltningen i den region, hvorikommunen er beliggende.Statsforvaltningens tilsyn er et retligt tilsyn. Statsforvaltningen fører tilsynmed, at kommunerne overholder den lovgivning, der særligt gælder for of-fentlige myndigheder, herunder kommunale forskrifter, der er udstedt i med-før af denne lovgivning, jf. lov om kommunernes styrelse § 48, stk. 1.Statsforvaltningen fører ikke tilsyn i det omfang, særlige klage- eller tilsyns-myndigheder kan tage stilling til den pågældende sag.Lovligheden af det generelle fastsatte serviceniveau efter lov om social ser-vice kan efterprøves af tilsynet med kommunerne i statsforvaltningerne efterlov om kommunernes styrelse § 48.Hvorvidt borgere, der har fået tildelt støtte efter et serviceniveau, der er istrid med lovgivningen, kan få erstatning, skal afgøres efter de almindeligeerstatningsretlige regler.
2
Erstatningsretlige regler er regler, der både gælder for private og offentlige.Det falder derfor uden for det kommunale tilsyns kompetence at tage stillingtil erstatningsretlige spørgsmål.Spørgsmålet om, hvorvidt en kommune ved manglende eller mangelfuldttilbud om hjælp eller støtte til praktiske opgaver i hjemmet eller personlighjælp og pleje har påført borgere i kommunen et tab, der berettiger de på-gældende til erstatning, må i givet fald afgøres af domstolene.Som et konkret eksempel vedrørende erstatning efter tilsynets annullation afen kommunal beslutning kan henvises til ”Lov om kommunernes styrelsemed kommentarer” (Hans B. Thomsen m.fl., 2. udgave 2010) s. 434:”En kommune, der tidligere havde givet elever i alle skoler gratis skolemælk,havde handlet ulovligt ved at ophøre hermed for elever i private skoler. Detprivatretlige spørgsmål om, hvorvidt en privat skole kunne rejse erstatnings-krav over for kommunen i anledning af den manglende tildeling, faldt udenfor det kommunale tilsyns kompetence (Skr. af 5. februar 1992). Erstatnings-spørgsmålet blev forelagt Østre Landsret, der fandt, at kommunen var er-statningsansvarlig for tab opstået som følge af den ulovlige forvaltningsakt.Kommunen blev dog frifundet, da der ikke var dokumenteret noget tab (UfR1993, side 727).”Ministeriet er ikke bekendt med andre eksempler om erstatning fra retsprak-sis om den konkrete problemstilling.
Karen Hækkerup/ Lone Larsen