Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
L 145
Offentligt
1118686_0001.png
1118686_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 11. maj 2012Sagsnr.: 15592Dok.nr.: 385712
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 8. maj 2012 ud-bedt sig min besvarelse af spørgsmål 67 i forbindelse med forslag til lov om ændring aflov om randzoner, L 145. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lene Espersen (KF).

Spørgsmål 67:

”Ved det åbne samråd om besvarelse af samrådsspørgsmål A den 3. maj 2012 oplysteministeren, at 10 m randzoner ikke vil udgøre et problem mht. vandløbsvedligeholdel-sen, da det er tilladt at køre med maskiner mv. i randzonen, så oprenset materiale, grødemv. fortsat kan udspredes på den bagvedliggende mark. Dette giver anledning til tospørgsmål:Omkostningerne til at håndtere og transportere det oprensede materiale vil mange stederstige dramatisk med de nye randzoner, da man tidligere typisk kunne klare oprensningog anbringelse på marken i én arbejdsgang. Med 10 meters randzone vil det kræve flerearbejdsgange, mere tidsforbrug og større forbrug af brændstof etc. I april 2011 blev derredegjort for netop denne problematik ved et foretræde for Fødevareudvalget. Vil mini-steren kommentere denne meromkostning og oplyse, om der vil blive taget højde fordette ved beregning af kompensation?Hvis et dræn, der løber gennem randzonen trænger til udskiftning/reparation, vil dette såvære muligt i de nye randzoner, hvor jordbearbejdning ikke længere er tilladt?”

Svar:

Dette spørgsmål vedrører ikke L 145, men snarere loven om randzoner, der blev vedta-get i 2011 under VK-regeringen. Jeg vil derfor henvise til Henrik Høeghs besvarelse afspørgsmål 1 i forbindelse med forslag om lov om randzoner, L 158, hvor han bl.a. sva-rer: ”Med hensyn til de vanskeligheder, der måtte være med oprenset materiale i rand-
zonerne, vurderes dette, at det må være en nødvendig følge af randzonerne, ligesommerudgiften vurderes at være begrænset.”Fødevareøkonomisk Institut, Københavns Universitet, som har foretaget de bagvedlig-gende beregninger til brug for fastsættelse af kompensationens størrelse, har tilsvarendeikke medtaget denne eventuelle omkostning, der derfor ikke indgår i kompensationen.Med hensyn til vedligeholdelse af dræn oplyser Naturstyrelsen, at dræn skal vedligehol-des efter vandløbsloven, så det sikres, at vandføringsevnen ikke ændres. Det gælder forsamtlige dræn – både i og uden for randzoner. Jeg kan oplyse at randzoneloven ikke ertil hinder for denne vedligeholdelse af dræn i medfør af vandløbsloven.
Mette Gjerskov
/Kim Holm Boesen
2