Skatteudvalget 2011-12, Skatteudvalget 2011-12, Skatteudvalget 2011-12
L 170 , L 170 A , L 170 B
Offentligt
1122598_0001.png
1122598_0002.png
J.nr. 2011-711-0068Dato:21. maj 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 170 - Forslag til lov om ændring af ligningsloven og forskellige an-dre love (Skattefri familie- og vennetjenester og skattefritagelse af vis-se persongruppers indtægter ved arbejde i private hjem samt initiati-ver rettet mod sort arbejde m.v.).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 28 af14. maj 2012. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Torsten Schack Pedersen (V).
Thor Möger Pedersen/ Henrik Ludolph
Spørgsmål:I hvor stor en andel af de ønskede situationer vil SKAT med den gældende lov-givning få mulighed for at få en retskendelse, når der kan observeres arbejde af professionel ka-rakter, hvor byggematerialer, stilladser og arbejdskøretøjer er synlige, fordi der sker eller skalske større reparationer eller ombygninger på privat grund?
Svar:Skattemyndighederne har en række hjemler til at gennemføre kontrol uden brug af rets-kendelse. Med dette lovforslag ønsker regeringen at udvide området for, hvor SKAT kan gen-nemføre kontrol uden brug af retskendelse.Formålet med SKATs kontrol er at sikre, at skatter og afgifter m.v. opkræves, angives og af-regnes til statskassen efter de gældende regler herom. Som reglerne er i dag, har SKAT, hvisdet skønnes nødvendigt, til enhver tid mod behørig legitimation og uden retskendelse, adgangtil at foretage kontrol i lokaler, der benyttes af virksomhederne, og til at efterse virksomheder-nes varebeholdninger, forretningsbøger, øvrige regnskabsmateriale samt korrespondance m.v.SKATs adgang til kontrol omfatter også adgang til kontrol på arbejdssteder uden for de lokaler,hvorfra virksomheden drives, samt i transportmidler, der anvendes erhvervsmæssigt.Adgangen til at gennemføre kontrol omfatter dog ikke en ejendom, der alene tjener til privatbo-lig eller fritidsbolig.Det centrale for forståelsen af den foreslåede bestemmelse er, at det er virksomhedens forholdog aktiviteter i øvrigt, der ønskes forbedrede muligheder for at kontrollere. Dette uafhængigt af,hvor denne aktivitet måtte blive gennemført.Lovforslaget er således ikke et spørgsmål om, i hvilke tilfælde SKAT vil skulle indhente enretskendelse for at kunne gennemføre kontrol, men alene et ønske om at udvide området for,hvor der kan gennemføres en nødvendig kontrol uden retskendelse med det formål at sikre sta-tens indtægter.
Side 2