Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12, Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12, Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
L 180 , L 180 A , L 180 B
Offentligt
1123779_0001.png
1123779_0002.png
Folketingets Udvalg for Udlændinge-og IntegrationspolitikFolketingetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
22. maj 2012UdlændingelovkontoretMarianne Ulrik Mertens2012-0032-0215424012
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 22 vedrørende forslag til lovom ændring af udlændingeloven (Revision af reglerne om tidsubegrænsetopholdstilladelse, ændring af kravene til herboende udlændinge for opnå-else af ægtefællesammenføring, udvidelse af Flygtningenævnet, ændringaf udvisningsreglerne og langtidsvisum til adoptivbørn) (L 180), som Fol-ketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til ju-stitsministeren den 2. maj 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jo-hanne Schmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 22 vedrørende forslag til lov om ændring af udlændin-

geloven (Revision af reglerne om tidsubegrænset opholdstilladelse,

ændring af kravene til herboende udlændinge for opnåelse af ægtefæl-

lesammenføring, udvidelse af Flygtningenævnet, ændring af udvis-

ningsreglerne og langtidsvisum til adoptivbørn) (L 180):

”Mener ministeren, at det stemmer overens med lovforslagets inten-tioner om at sikre, at asylansøgere "får en grundig og fuldt ud rets-sikkerhedsmæssig forsvarlig behandling af deres asylansøgning" ogunderbygger "Flygtningenævnets rolle som et sagkyndigt nævn afdomstolslignende karakter med en høj grad af faglig ekspertise", nårDansk Flygtningehjælps asylafdeling ikke - som det var praksis ind-til 2002 - på forhånd kan modtage sagsakterne i konkrete asylsagerog kan drøfte dem med Dansk Flygtningehjælps medlemmer af næv-net inden nævnsmøderne, jf. Dansk Flygtningehjælps høringssvar af16. april 2012?”

Svar:

Det foreslås, at Flygtningenævnet udvides med et medlem, der indstilles afDansk Flygtningehjælp, og et medlem, der indstilles af Udenrigsministeri-et, for hermed at tilføre nævnet mere viden.Flygtningenævnets medlemmer er uafhængige og kan ikke modtage ellersøge instruktion fra den beskikkende eller indstillende myndighed eller or-ganisation. Uafhængigheden indebærer, at nævnsmedlemmerne ikke kandrøfte konkrete sager med den beskikkende eller indstillende myndighedforud for sagernes behandling i nævnet. Medlemmerne bedømmer den en-kelte sag i Flygtningenævnet ud fra deres personlige vurdering og fagligeindsigt.Det styrker samtidig den enkelte asylansøgers retssikkerhed.Det forhold, at nævnsmedlemmerne ikke må modtage eller søge instrukti-on fra den beskikkende eller indstillende myndighed eller organisation, erdog ikke til hinder for, at nævnsmedlemmerne kan drøfte generelle pro-blemstillinger med den myndighed eller organisation, der har indstilletdem, ligesom den indstillende myndighed eller organisation forudsættes atstå til rådighed for spørgsmål af generel karakter fra nævnsmedlemmerne.
2