Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12, Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12, Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
L 180 , L 180 A , L 180 B
Offentligt
1123907_0001.png
1123907_0002.png
1123907_0003.png
Folketingets Udvalg for Udlændinge-og IntegrationspolitikFolketingetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
22. maj 2012UdlændingelovkontoretMarianne Ulrik Mertens2012-0032-0215426951
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 53 vedrørende forslag til lovom ændring af udlændingeloven (Revision af reglerne om tidsubegrænsetopholdstilladelse, ændring af kravene til herboende udlændinge for opnå-else af ægtefællesammenføring, udvidelse af Flygtningenævnet, ændringaf udvisningsreglerne og langtidsvisum til adoptivbørn) (L 180), som Fol-ketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til ju-stitsministeren den 9. maj 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mar-tin Henriksen (DF).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 53 vedrørende forslag til lov om ændring af udlændin-

geloven (Revision af reglerne om tidsubegrænset opholdstilladelse,

ændring af kravene til herboende udlændinge for opnåelse af ægtefæl-

lesammenføring, udvidelse af Flygtningenævnet, ændring af udvis-

ningsreglerne og langtidsvisum til adoptivbørn) (L 180):

”Vil ministeren i hovedtræk beskrive regeringens forslag til nye reg-ler vedr. permanent opholdstilladelse, samt i hovedtræk beskrive deundtagelsesmuligheder, der indføres i forhold til de nye regler?”

Svar:

De foreslåede regler om tidsubegrænset opholdstilladelse indebærer bl.a.:--At tidsubegrænset opholdstilladelse betinges af 5 års ophold iDanmark mod 4 år i dag.At der fortsat stilles krav om selvforsørgelse, således at modtagelseaf offentlig hjælp efter lov om aktiv socialpolitik eller integrations-loven som i dag er til hinder for meddelelse af tidsubegrænset op-holdstilladelse. Reglerne justeres dog således, at modtagelse af en-keltstående ydelser af mindre beløbsmæssig størrelse eller ydelser,der må sidestilles med løn eller pension, ikke har betydning for ad-gangen til tidsubegrænset opholdstilladelse.At danskkravet ændres fra Prøve i Dansk 2 til Prøve i Dansk 1.At beskæftigelseskravet ændres fra et krav om 2½ års beskæftigel-se ud af de seneste 3 år til et krav om, at udlændinge skal have haft3 års fuldtidsbeskæftigelse inden for de seneste 5 år. Uddannelsesidestilles med beskæftigelse.
--
De øvrige betingelser vedrørende kriminalitet, forfalden gæld til det of-fentlige og erklæring om integration og aktivt medborgerskab i det danskesamfund videreføres uændret.Som i dag kan der undtages for en eller flere af betingelserne, hvis Dan-marks internationale forpligtelser, herunder FN’s Handicapkonvention, til-siger det.Ud over, at der i dag kan undtages fra en eller flere af betingelserne, hvisDanmarks internationale forpligtelser tilsiger det, er visse grupper af ud-lændinge undtaget fra et eller flere af kravene efter de gældende regler.Det gælder udlændinge, som oppebærer dansk folkepension, der ikke skalopfylde beskæftigelseskravet. Det gælder udlændinge, som søger om tids-ubegrænset opholdstilladelse inden det fyldte 19. år, og som har været i2
uddannelse eller ordinær fuldtidsbeskæftigelse siden afslutningen af folke-skolen, der ikke skal opfylde beskæftigelseskravet. Endelig gælder det ud-lændinge, der har et stærkt tilknytningsforhold til Danmark, som undtagesfor en række betingelser, herunder beskæftigelseskravet.De foreslåede regler om tidsubegrænset opholdstilladelse bygger videre påde gældende undtagelsesmuligheder og indebærer følgende:-At også udlændinge, som har nået folkepensionsalderen, men somikke modtager folkepension, undtages fra beskæftigelseskravet. Idag omfatter undtagelsen, jf. ovenfor, kun udlændinge, som oppe-bærer dansk folkepension.At udlændinge, som har fået tildelt førtidspension, undtages fra be-skæftigelseskravet. Dette svarer til retstilstanden, der var gældendefør indførelsen af pointsystemet.At den periode, hvor en udlænding inden for de sidste 5 år forudfor det tidspunkt, hvor tidsubegrænset opholdstilladelse vil kunnemeddeles, har modtaget støtte eller kunne have modtaget støtte ef-ter lov om social service til pasning af et handicappet barn eller endøende nærtstående eller efter barselloven til pasning af et alvorligtsygt barn, kan medregnes ved beregning af det 3-årige beskæftigel-seskrav.De særlige undtagelser for udlændinge under uddannelse og ud-lændinge, der har et stærkt tilknytningsforhold til Danmark, jf.ovenfor, videreføres uændret.
-
-
-
De foreslåede regler indebærer endelig, at udlændinge med flygtningesta-tus skal kunne opnå dispensation fra de generelle regler efter 8 års ophold,dog ikke fra kriminalitetskravene.
3