Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12, Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12, Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
L 180 , L 180 A , L 180 B
Offentligt
1126493_0001.png
1126493_0002.png
Folketingets Udvalg for Udlændinge-og IntegrationspolitikFolketingetChristiansborg1240 København K
Dato:25. maj 2012Kontor: UdlændingekontoretSagsbeh: Dorte Lohmann Kjær-gaardSagsnr.: 2012-0037-0015Dok.:435494
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 68 vedrørende forslag til lovom ændring af udlændingeloven (Revision af reglerne om tidsubegrænsetopholdstilladelse, ændring af kravene til herboende udlændinge for opnå-else af ægtefællesammenføring, udvidelse af Flygtningenævnet, ændringaf udvisningsreglerne og langtidsvisum til adoptivbørn) (L 180), som Fol-ketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til ju-stitsministeren den 24. maj 2012.
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 68 vedrørende forslag til lov om ændring af udlændin-

geloven (Revision af reglerne om tidsubegrænset opholdstilladelse,

ændring af kravene til herboende udlændinge for opnåelse af ægtefæl-

lesammenføring, udvidelse af Flygtningenævnet, ændring af udvis-

ningsreglerne og langtidsvisum til adoptivbørn) (L 180):

”Hvilke overvejelser har regeringen gjort sig med hensyn til atundgå meget rigide afgørelser i sager om tidsubegrænset op-holdstilladelse, hvor selvforsørgelseskravet ikke er opfyldt?Spørgsmålet stilles på baggrund af høringssvaret fra Institut forMenneskerettigheder, hvori det foreslås, at der efter konkretvurdering bør være større mulighed for at gøre undtagelser,f.eks. hvis ansøgeren (efter lang tids selvforsørgelse) i en kortperiode har modtaget offentlige ydelser efter integrationsloveneller lov om aktiv socialpolitik. Spørgsmålet om at undgåuheldig formalisme i afgørelserne stilles også i lyset af, at kla-ger i sager om tidsubegrænset ophold fremover skal behandlesaf Udlændingenævnet i stedet for Justitsministeriet.”

Svar:

Jeg skal henvise til besvarelsen af spørgsmål nr. 17, hvoraf det fremgår, atdet gældende krav om, at udlændingen ikke må have modtaget offentligeydelser efter integrationsloven eller lov om aktiv socialpolitik i de sidstetre år forud for ansøgningen om tidsubegrænset opholdstilladelse, opret-holdes. Dog foreslås kravet modificeret, jf. lovforslagets § 1, nr. 13, såle-des at en udlænding, som har modtaget enkeltstående ydelser, der ikke erdirekte relateret til forsørgelse, eller ydelser, der må sidestilles med løn el-ler pension, ikke fratages muligheden for at opnå tidsubegrænset opholds-tilladelse.Med den foreslåede ændring sikres det, at udlændinge, der i øvrigt er selv-forsørgende, men som f.eks. på grund af behov for sygebehandling i et en-keltstående tilfælde modtager økonomisk hjælp, ikke dermed er forhindreti at opnå tidsubegrænset opholdstilladelse i en periode på tre år. Tilsvaren-de sikres det, at udlændinge, som trods nedsat arbejdsevne gør en indsatsfor at bevare kontakten til arbejdsmarkedet gennem et fleksjob, ikke pågrund af udbetaling af ledighedsydelse i en ferieperiode afskæres fra tids-ubegrænset opholdstilladelse.
2