Retsudvalget 2011-12
L 53
Offentligt
1075327_0001.png
1075327_0002.png
Strafferetskontoret
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:2. februar 2012Kontor: StrafferetskontoretSagsbeh: Stephan Andreas Dam-gaardSagsnr.: 2011-731-0014Dok.:323777
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 11 vedrørende forslag til lovom ændring af lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov omkonkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleve-ringsloven samt lov om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island,Norge og Sverige (Ændring af revisionsbestemmelse) (L 53) som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 17. januar 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 11 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om æn-

dring af straffeloven, retsplejeloven, lov om konkurrence- og forbru-

gerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleveringsloven samt lov

om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island, Norge og Sverige.

(Ændring af revisionsbestemmelse) (L 53) fra Folketingets Retsud-

valg:

”Mener ministeren, at de betydelige foranstaltninger der fore-tages i medfør af logningsbekendtgørelsens bestemmelser øko-nomisk såvel som retssikkerhedsmæssigt står i et rimeligt for-hold til de loggede datas betydning for efterforskning og rets-forfølgelse i forbindelse med forbrydelser?”

Svar:

Når det gælder den efterforskningsmæssige betydning af loggede oplys-ninger om teletrafik mv., kan henvises til den samtidige besvarelse afspørgsmål nr. 6 vedrørende lovforslaget. Som det fremgår heraf, er detvurderingen hos Rigsadvokaten, Rigspolitiet og Politiets Efterretningstje-neste, at de oplysninger om teletrafik, der registreres og opbevares i med-før af logningsbekendtgørelsen, generelt er af væsentlig betydning og inogle tilfælde afgørende betydning for efterforskning og retsforfølgning afalvorlige forbrydelser. Sådanne oplysninger har således i en lang række til-fælde haft væsentlig eller afgørende betydning for efterforskningen ogretsforfølgningen i bl.a. sager om drab, terrorisme, bandekriminalitet, nar-kokriminalitet, hjemmerøverier og seksuelle overgreb mod børn mv.Politiets Efterretningstjeneste har endvidere oplyst, at efterretningstjene-sten anvender oplysninger om teletrafik i betydeligt omfang navnlig i for-bindelse med længerevarende efterforskninger inden for terrorområdet, ogoplysninger om teletrafik har i flere tilfælde været af afgørende betydningfor at kunne afdække terrorrelationer i både ind- og udland.For så vidt angår de økonomiske aspekter af forpligtelsen til at logge op-lysninger om teletrafik mv. kan der henvises til den samtidige besvarelseaf spørgsmål nr. 12 vedrørende lovforslaget.Det tilføjes – som det også fremgår af den samtidige besvarelse af spørgs-mål nr. 10 vedrørende lovforslaget – at det i forbindelse med indførelsen aflogningsforpligtelsen i 2002 blev vurderet, at forpligtelsen er i overens-stemmelse med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, herunderartikel 8 om respekt for privatlivet. Dette er fortsat Justitsministeriets vur-dering.2