Retsudvalget 2011-12
L 53
Offentligt
1127532_0001.png
1127532_0002.png
Strafferetskontoret
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:29. maj 2012Kontor: StrafferetskontoretSagsbeh: Stephan Andreas Dam-gaardSagsnr.: 2011-731-0014Dok.:431032
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 33 vedrørende forslag til lovom ændring af lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov omkonkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleve-ringsloven samt lov om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island,Norge og Sverige (Ændring af revisionsbestemmelse) (L 53), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 22. maj 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Stine Brix (EL).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 33 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om æn-

dring af straffeloven, retsplejeloven, lov om konkurrence- og forbru-

gerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleveringsloven samt lov

om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island, Norge og Sverige

(Ændring af revisionsbestemmelse) (L 53) fra Folketingets Retsud-

valg:

”Vil ministeren oplyse om det, ud fra henholdsvis en tekniskog en juridisk betragtning, er muligt for internetudbydere at af-læse oplysninger i internettets datapakker om datapakkens af-sender og modtager og eventuelt andre metadata ('header'),uden samtidigt at aflæse datapakkens indhold ('payload'), påsamme måde som det f.eks. er muligt for postvæsenet at gøremed et brev?”

Svar:

Som det fremgår af pkt. 3.3 i lovforslagets almindelige bemærkninger, skalteleudbyderne efter logningsbekendtgørelsen ikke registrere eller opbevareindholdet af kommunikation, hverken i forbindelse med telefonsamtaler,brug af internettet eller brug af udbyderens e-mail-tjeneste.Med hensyn til spørgsmålet om de tekniske muligheder for at adskille tra-fikdata fra indholdsdata har Rigspolitiet oplyst følgende:”Internetkommunikation gennemføres grundlæggende i over-ensstemmelse med den såkaldte OSI-model. Modellen er op-bygget af syv lag, hvor de enkelte lag hver især varetager op-gaver i forbindelse med kommunikationen.Desuden indeholder modellen grænseflader mellem de enkeltelag. I modellens lag 3 og 4 – netværkslaget og transportlagetvaretages bl.a. routing funktionerne, der sikrer, at datapakkernesendes til den rette modtager. Dette lag indeholder de adresse-oplysninger, der lagres i medfør af logningsbekendtgørelsen.Selve logningen sker på dette niveau i modellen og det er såle-des kun denne type data (headere - adresseinformation) der be-handles i dette lag.Indholdsdata behandles i andre lag i OSI modellen, og da log-ningen kun beskæftiger sig med adresse- og routningsinforma-tion, logges data på netop dette lag i modellen.”
2