Retsudvalget 2011-12
L 53
Offentligt
1127738_0001.png
1127738_0002.png
1127738_0003.png
Strafferetskontoret
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:29. maj 2012Kontor: StrafferetskontoretSagsbeh: Stephan Andreas Dam-gaardSagsnr.: 2011-731-0014Dok.:431050
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 34 vedrørende forslag til lovom ændring af lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov omkonkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleve-ringsloven samt lov om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island,Norge og Sverige (Ændring af revisionsbestemmelse) (L 53), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 22. maj 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Stine Brix (EL).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 34 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om æn-dring af straffeloven, retsplejeloven, lov om konkurrence- og forbru-gerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleveringsloven samt lovom udlevering af lovovertrædere til Finland, Island, Norge og Sverige(Ændring af revisionsbestemmelse) (L 53) fra Folketingets Retsud-valg:
”Vil ministeren oplyse om internettets datapakker ('TCP/IPpackets'), er underlagt reglen om meddelelseshemmelighed jf.Grundlovens § 72, herunder om dele af datapakkerne er under-lagt meddelelseshemmeligheden og andre ikke (f.eks. datapak-kens 'header" og "payload')?”Svar:1.Grundlovens § 72 indeholder en bestemmelse om boligens ukrænkelig-hed, der lyder således:”§ 72.Boligen er ukrænkelig. Husundersøgelse, beslaglæggelse og undersøgelse afbreve og andre papirer samt brud på post-, telegraf- og telefonhemmeligheden må, hvoringen lov hjemler en særegen undtagelse, alene ske efter en retskendelse.”
Grundlovens § 72, 2. pkt., omtaler tre grupper af indgreb, nemlig ”husun-dersøgelse”, ”beslaglæggelse og undersøgelse af breve og andre papirer”samt ”brud på post-, telegraf- og telefonhemmeligheden”.I relation til anvendelsesområdet for ”post-, telegraf- og telefonhemmelig-heden”, den såkaldte meddelelseshemmelighed, anfører Jens Møller iDanmarks Riges Grundlov med kommentarer, red. af Henrik Zahle, 2. ud-gave (2006), side 458, bl.a. følgende:”Brud påpost-, telegraf- og telefonhemmelighedener foranstaltninger, der tager sigte påat opnå kendskab til meddelelser, der overføres på denne måde, samt foranstaltninger,der vedrører den kendsgerning, om en sådan meddelelse overhovedet er afsendt. Be-stemmelsen må antages at omfatte enhver form for telekommunikation, jf. Max Søren-sen 1973 s. 360 med henvisninger.”
Justitsministeriet har forstået spørgsmålet således, at der med internettetsdatapakker (”TCP/IP”) henvises til, at internettet er et pakke-baseret net,hvor kommunikation omformes til pakker med data, som sendes fra ma-skine til maskine.
2
Justitsministeriet har endvidere forstået spørgsmålet således, at der meddatapakkens ”header” henvises til oplysninger om datapakkens afsender ogmodtager, mens der med datapakkens ”payload” henvises til pakkens da-ta/indhold.Det er på den baggrund Justitsministeriets opfattelse, at datapakken, her-under både ”header” og ”payload”, må anses for at være omfattet af be-skyttelsen i grundlovens § 72.2.Bestemmelsen i grundlovens § 72 rejser to hjemmelsspørgsmål. Det før-ste spørgsmål er, om en offentlig myndighed i det hele taget – med elleruden retskendelse – har hjemmel til at foretage et indgreb, der er omfattetaf grundlovens § 72. Det andet spørgsmål er, om der i givet fald skal ind-hentes retskendelse, før myndigheden kan foretage indgrebet.Der kan i den forbindelse henvises til besvarelsen af spørgsmål nr. 16 ved-rørende lovforslaget. Som det fremgår heraf, vil politiet – i overensstem-melse med reglerne om indgreb i meddelelseshemmeligheden i retspleje-lovens kapitel 71 samt efter omstændighederne eventuelt også reglerne ilovens kapitel 74 om edition – kunne kræve udlevering af oplysninger,som en teleudbyder er i besiddelse af, herunder oplysninger om teletrafikmv.Reglerne i retsplejeloven giver politiet hjemmel til at foretage indgreb, derer omfattet af grundlovens § 72, ligesom reglerne i retsplejeloven i over-ensstemmelse med grundlovens 72 regulerer spørgsmålet om indhentelseaf retskendelse.
3