Retsudvalget 2011-12
L 55
Offentligt
1073246_0001.png
1073246_0002.png
Strafferetskontoret
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
30. januar 2012StrafferetskontoretEsben Haugland2011-731-0012326643
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 16 vedrørende forslag til lovom ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov om erstatning fra staten tilofre for forbrydelser og færdselsloven (Forhøjelse af den kriminelle laval-der) (L 55), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministerenden 21. januar 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup(DF).
Morten Bødskov/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 16 vedrørende forslag til lov om ændring af straffelo-

ven, retsplejeloven, lov om erstatning fra staten til ofre for forbrydel-

ser og færdselsloven (Forhøjelse af den kriminelle lavalder) (L 55) fra

Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren kommentere BT-artiklerne ’Jeg er bange forat møde dem’ og ’14-årig undgår straf for vold’, hvoraf detfremgår, at tidligere speedwayverdensmester Jan O. Peder-sens søn har været udsat for et voldeligt overfald og hvor an-klagemyndigheden efter politiets efterforskning af sagenhavde rejst tiltale mod den ene af to 14-årige og indkaldt vid-ner, som har set overfaldet, men efter Rigsadvokatens brevom berostillelse af straffesager mod 14-årige, har den over-faldne søn fået besked om, at sagen stilles i bero med henvis-ning til regeringens forslag om at hæve den kriminelle laval-der til 15 år, selvom lovforslaget end ikke var fremsat i Fol-ketinget på det tidspunkt? Vil ministeren i den forbindelsesærligt redegøre for:– om ministeren synes, at det er et godt signal der sendes tilunge mennesker, uanset om der er tale om den overfaldne,den anklagede eller de indkaldte vidner, at sagen stilles i beroselv om den anklagede 14-årige ville kunne være kendt skyl-dig efter de regler, der gjaldt da han begik overfaldet og daanklagemyndigheden valgte at rejse tiltale og som stadiggælder d.d.?– om det gør indtryk på ministeren, at de der har anmeldtvoldelige overfald og deres pårørende står rystede og vredetilbage med en indignation, som den Jan O. Pedersen giverudtryk for overfor BT: ’Det kan jo ikke være rigtigt, at manhar en lovgivning, og så vil man ikke overholde den, fordi dermåske kommer en ny lovgivning’… ’Vi har et retssystem,hvor der skal rejses de sager, hvor de gældende love er over-tråd. Lige nu virker det retssystem ikke som det skal’? (Se ar-tiklerne ’14-årig undgår straf for vold’ i BT. den 10. decem-ber 2011, side 8 og ’Jeg er bange for at møde dem’ og den11. december 2011, side 8).”

Svar:

Jeg finder ikke, at jeg som justitsminister bør kommentere den konkretesag, som omtales i den nævnte artikel.Mere generelt finder jeg anledning til at understrege, at lovforslaget ikkeindebærer, at børn kan begå kriminalitet, uden at samfundet reagerer. Somdet således også fremgår af regeringsgrundlaget, vil regeringen sikre enforstærket indsats mod ungdomskriminalitet. Det betyder bl.a., at myndig-hederne naturligvis skal have det rigtige værktøj til hurtigt at kunne sætteind med fasthed og konsekvens.2