Retsudvalget 2011-12
L 55
Offentligt
1070602_0001.png
1070602_0002.png
1070602_0003.png
Strafferetskontoret
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
24. januar 2012StrafferetskontoretEsben Haugland2011-731-0012323026
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 3 vedrørende forslag til lov omændring af straffeloven, retsplejeloven, lov om erstatning fra staten til ofrefor forbrydelser og færdselsloven (Forhøjelse af den kriminelle lavalder)(L 55), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 17.januar 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 3 vedrørende forslag til lov om ændring af straffeloven,

retsplejeloven, lov om erstatning fra staten til ofre for forbrydelser og

færdselsloven (Forhøjelse af den kriminelle lavalder) (L 55) fra Folke-

tingets Retsudvalg:

”Vil minister oplyse, hvor mange sager mod 14-årige, der erblevet sat i bero, som følge af Rigsadvokatens brev af 17. no-vember 2011 til anklagemyndighederne om at sætte sådannesager i bero? Samt hvilke sagstyper, herunder kriminalitets-form, der er tale om?”

Svar:

1.

Justitsministeriet igangsatte den 4. november 2011 høring over et lov-udkast vedrørende forhøjelse af den kriminelle lavalder.I forlængelse heraf har Rigsadvokaten ved brev af 17. november 2011 til-kendegivet over for samtlige politidirektører og regionale statsadvokater,at anklagemyndigheden bør være meget tilbageholdende med at træffe af-gørelse om tiltalerejsning mv. i sager, hvor den unge var 14 år på gernings-tidspunktet. Anklagemyndigheden skal således som udgangspunkt ikke ta-ge stilling til spørgsmålet om tiltalerejsning, selv om sagen er færdigefter-forsket. I sager, hvor der alligevel måtte opstå spørgsmål om tiltalerejs-ning, skal sagen forelægges for Rigsadvokaten.Rigsadvokaten har endvidere i brevet tilkendegivet, at anklagemyndighe-den som udgangspunkt bør begære sager, som var berammet til hovedfor-handling inden den 1. marts 2012 (som var den foreslåede ikrafttrædelses-dato i det udkast til lovforslag, som var sendt i høring) udsat, indtil det erafklaret, om den kriminelle lavalder ændres til 15 år. I sager, hvor der alli-gevel måtte opstå spørgsmål om at gennemføre hovedforhandling, skal sa-gen forelægges for Rigsadvokaten.

2.

Rigsadvokaten har over for Justitsministeriet oplyst, at Rigsadvokatenpå baggrund af ovennævnte brev har fået forelagt otte sager.Rigsadvokaten finder i den forbindelse, at anklagemyndigheden i politi-kredsene eller ved statsadvokaturerne i en række sager må antages at havetruffet beslutning om ikke at rejse tiltale eller gennemføre hovedforhand-lingen, uden at dette har været forelagt for Rigsadvokaten.

a.

Tre af de otte sager, som er blevet forelagt Rigsadvokaten, vedrørtespørgsmålet om tiltalerejsning. I alle tre sager tilkendegav Rigsadvokaten,2
at spørgsmålet om tiltalerejsning burde afvente en eventuel vedtagelse aflovforslaget.Den ene af disse tre sager omhandlede tre unge, der var sigtet for vold ef-ter straffelovens § 244 begået i juni 2010. Sigtelserne herfor blev først rejsti forbindelse med en røverisag i efteråret 2011 mod de tre unge. Rigsadvo-katen tilkendegav, at der – for så vidt angik voldsforholdet – ikke burderejses tiltale på nuværende tidspunkt. Sagen afventer herefter lovforslagetseventuelle vedtagelse.De øvrige to sager vedrørte henholdsvis overtrædelse af straffelovens§ 263, stk. 2 (uberettiget at have skaffet sig adgang til en andens oplysnin-ger eller programmer, der er bestemt til at bruges i et informationssystem),og overtrædelse af straffelovens § 135 (ugrundet påkaldelse af hjælp mv.).

b.

De resterende fem sager omhandlede spørgsmålet om gennemførelse afhovedforhandling. I tre af sagerne tilkendegav Rigsadvokaten, at anklage-myndigheden burde begære sagen udsat.I de to øvrige sager, som omhandlede henholdsvis forsøg på voldtægt, jf.straffelovens § 216, stk. 1, jf. § 21, og flere voldsforhold, jf. straffelovens§ 244 og § 119, stk. 1 (delvis tilståelsessag), tilkendegav Rigsadvokaten, atanklagemyndigheden ikke burde begære sagen udsat. Den sidstnævnte sagvar en ankesag. I begge sager afsagde byretten henholdsvis landsrettenkendelse om at udsætte sagen.

3.

Rigsadvokaten har alene anmodet om at få forelagt visse sager mod 14-årige gerningsmænd, og det er derfor ikke muligt at sige præcis, hvormange sager der er stillet i bero.Det er i den forbindelse efter Justitsministeriets opfattelse nærliggende atantage, at antallet af afgørelser (domfældelser, bødevedtagelser, tiltalefra-fald mv.) i den pågældende periode fra den 17. november 2011 og frem tilnu svarer nogenlunde til antallet af afgørelser i den tilsvarende periode etår tidligere, jf. herved vedlagte oversigt over strafferetlige afgørelser i pe-rioden fra den 17. november 2010 til den 19. januar 2011 vedrørende per-soner, som var 14 år på gerningstidspunktet.Som det fremgår af opgørelsen, blev der i den nævnte periode truffet i alt184 afgørelser om strafbare overtrædelser begået af 14-årige gernings-mænd.
3