Europaudvalget 2011-12
S 2851
Offentligt
1105917_0001.png
Folketingets Lovsekretariat
København, den 18. april 2012
Sagsnr.: 15215
Dok.nr.: 372963
Folketinget har i skrivelse af 10. april 2012 (spørgsmål S 2851) anmodet om min
besvarelse af følgende af Dennis Flydtkjær (DF) stillede spørgsmål:
Spørgsmål S 2851:
”Hvad er ministerens holdning til at indføre en obligatorisk mærkningsordning, så
forbrugerne kan se, om et produkt er religiøstslagtet, så som schæctning eller
halalslagtet, og derved selv frit kan vælge disse produkter til eller fra?”
Svar:
Jeg lægger stor vægt på, at mærkningen af vores fødevarer sikrer, at forbrugerne får de
oplysninger, der skal til, for at træffe et oplyst valg. Vi har allerede i dag en lang række
obligatoriske krav til mærkning af fødevarer, blandt andet krav om mærkning med
ingrediensliste, holdbarhed, anvendelsesforskrifter og - for visse fødevarer -
oprindelsesmærkning.
Det er ikke obligatorisk at mærke kød med slagtemetode, men man kan som
producent/detailhandler vælge frivilligt at mærke med slagtemetoden, forudsat at
mærkningen ikke vildleder forbrugeren.
Området for mærkning af fødevarer er totalharmoniseret i EU. Det betyder, at indførelse
af krav om mærkning med slagtemetode kræver en beslutning på EU-plan. Før et sådant
forslag kan fremsættes, er det nødvendigt at foretage en afvejning af blandt andet behov
og overskuelighed. På den ene side skal forbrugerne naturligvis have de oplysninger, de
har brug for, men der må på den anden side ikke komme så mange forbrugeroplysninger
på pakningerne, at det bliver uoverskueligt for forbrugeren at læse.
På den baggrund finder jeg ikke, at der er tilstrækkeligt grundlag for at indføre et
obligatorisk krav om mærkning med slagtemetode.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
Dansk Folkeparti fremsatte i slutningen af 2006 et forslag om en national
mærkningsordning (Forslag B 58 til folketingsbeslutning om mærkning af fødevarer
med slagtemetode). Beslutningsforslaget blev forkastet.
Mette Gjerskov
/Caroline D. Nordentoft
2