Europaudvalget 2012-13
EUU Alm.del Bilag 1
Offentligt
1162051_0001.png
1162051_0002.png
1162051_0003.png
1162051_0004.png
1162051_0005.png
1162051_0006.png
1162051_0007.png
1162051_0008.png

Europaudvalget

Til:

Dato:

Udvalgets medlemmer og stedfortrædere3. oktober 2012

Europaudvalget (EUU)

Europaudvalget holder normalt møde om fredagen kl. 10.00 eller kl. 11.00 iværelse 2-133 (2. sal).

Udvalgssekretærer:

Iben Schacke (3337 3694), [email protected]Anders Nymark (3337 3638), [email protected]Man kan altid træffe en medarbejder Europaudvalgets sekretariat på ekspedi-tionsnummeret 3337 3610 i åbningstiden. Sekretariatet har åbent mandag ogfredag kl. 9-16 og tirsdag – torsdag kl. 9-17 i Folketingets mødeperioder.Uden for Folketingets mødeperioder er sekretariatet åbent alle hverdage kl. 9-15.

Europaudvalgets sagsområder

Europaudvalgets sagsområde er sager, der behandles i Den EuropæiskeUnion og WTO og koordineringen af Folketingets behandling af disse sager.Sagsområderne fremgår af bilag til Folketingets Forretningsorden.

Udvalgsmedlemmers redskaber i udvalgsarbejdet generelt

Et udvalgsmedlem har en række redskaber i forhold til den generelle politiskeproces, der finder sted i udvalget. Udvalgsmedlemmer kan f.eks. stillespørgsmål om alle forhold, der vedrører udvalgets sagsområder, herunder omforslag til EU-lovgivning og EU-domme. Udvalget kan i den forbindelse ogsåkalde ressortministeren og/eller en anden minister i samråd. Samrådet kanafholdes som et åbent samråd, hvis minimum 3 medlemmer af udvalget øn-
1/8
sker dette. Derudover kan udvalget f.eks. bede ministeren om en teknisk gen-nemgang af et lovforslag, afholde høringer og temamøder om udvalgte emnersamt foretage studieture i Danmark og i udlandet. Udvalget får årligt stillet840.000 kr. til rådighed til udenlandske studieture, herunder deltagelse i mø-der og konferencer i udlandet.

Europaudvalgets sekretariat

Europaudvalgets sekretariat rådgiver formanden og udvalgets medlemmerom tilrettelæggelsen og gennemførelsen af udvalgsarbejdet. Sekretariatetforbereder sammen med formanden udvalgets møder og samråd, konferen-cer/høringer, besøg og rejser m.v. Der ydes endvidere bistand til udarbejdelseaf udvalgsspørgsmål, samrådsspørgsmål og beslutningsforslag m.v., sommedlemmerne ønsker at fremsætte. Endvidere bistås Europaudvalget af EU-konsulenttjenesten, Folketingets repræsentant ved EU og Folketingets EU-Oplysning. Disse enheder er alle en del af Det Internationale Sekretariat iFolketingets administration og præsenteres nærmere nedenfor.

Forhandlingsoplæg

Europaudvalgets hovedopgave er at tage stilling til de forhandlingsoplæg,regeringen forelægger udvalget forud for møder i EU’s ministerråd (Rådet).Regeringen forelægger mundtligt på Europaudvalgsmødet et forhandlingsop-læg, som regeringen vurderer er ”vedtagelser af større rækkevidde”. Hvis derikke i udvalget konstateres et flertal imod regeringens forhandlingsoplæg,forhandler regeringen på dette grundlag i Rådet. Der foretages ikke nogenegentlig afstemning i forbindelse med regeringens forelæggelse af forhand-lingsoplægget, men udvalgets formand konkluderer på baggrund af udvalgetsdebat, om der kan konstateres et flertal mod regeringens forhandlingsoplægeller ej.I forbindelse med behandling af forhandlingsoplæg i Europaudvalget”stemmer” man efter ”høveder” og ikke efter ”hoveder”. Det vil sige, at det erantallet af det enkelte partis mandater i Folketinget, der er afgørende for, omder er et flertal mod regeringens forhandlingsoplæg eller ej.

Sager til orientering

Regeringen forelægger også en lang række sager til orientering for Europa-udvalget. Det er de sager - som regeringen vurderer - er væsentlige men ikkeaf større rækkevidde, hvorfor de ’kun’ forelægges til orientering og ikke tilforhandlingsoplæg. Når en sag forelægges til forhandlingsoplæg, har den ofteværet forelagt udvalget til orientering en eller flere gange tidligere. Ligeledesforelægges sager, hvorpå der er afgivet mandat, også ofte til orientering efter-følgende.
2/8

Udvalgsmøder

Europaudvalget holder normalt møde fredag kl. 10.00. Dog starter mødernenogle gange kl. 11.00, fordi udvalget afholder et andet møde inden selveudvalgsmødet. Mødetidspunktet fremgår altid tydeligt af dagsordenen.Udvalgets faste mødeværelse er værelse 2-133. Hvis intet andet er angivet,afholder Europaudvalget sine ordinære møder for åbne døre. Tilmelding fortilhørere skal skesenestkl. 12.00 dagen inden mødet ved henvendelse tilEuropaudvalgets sekretariat ([email protected]; tlf. 3337 3610). Der vilvære pladsbegrænsning. Europaudvalgets møder kan desuden følges direktepå Internettet via Folketingets hjemmeside (www.ft.dk).Da hovedopgaven for Europaudvalget er at kontrollere regeringens arbejde iRådet, følger man møderytmen i EU. Det indebærer, at Europaudvalget hol-der møde hele året bortset fra august – altså også uden for Folketingets mø-deperioder.

Dagsorden

Dagsordener for Europaudvalgets møder udsendes normalt i tre udgaver.Den første dagsorden udsendes 8 dage inden mødet, dvs. torsdag ugeninden fredagens møde i Europaudvalget. Den endelige dagsorden udsendesdagen inden mødet.Af dagsordenen fremgår, hvilke sager regeringen forelægger udvalget, hvilkesager der er til forhandlingsoplæg, samt om nogle af punkterne behandles forlukkede døre. Dagsordenen indeholder endvidere henvisninger til relevantebilag, fordeling af sagerne på ministerressort og praktiske oplysninger.Dagsordenen udsendes elektronisk pr. mail og omdeles som bilag. I e-dueslaget er bilaget med dagsordenen markeret med gult. I den elektroniskedagsorden findes aktive links til en række af de bilag, som relaterer sig tilmødet. Den elektroniske dagsorden kan også ses påwww.ft.dkellerwww.euo.dk/dagsorden.En komplet gennemgang af Europaudvalgets dags-orden er omdelt på EU-note – E 1.

Åbne/lukkede punkter på dagsordenen

Både regeringen og Europaudvalget kan rejse ønske om, at punkter pådagsordenen behandles for lukkede døre. Sådanne ønsker skal fremsættes iså god tid før mødet som muligt, og udvalgets formand skal godkende, atpunkterne behandles for lukkede døre.

Ressortministerium

Udenrigsministeriet koordinerer Danmarks deltagelse i EU-samarbejdet, og erderfor ressortministerium for Europaudvalget. Notater m.v. til Europaudvalgetfra de øvrige ministerier fremsendes via Udenrigsministeriet.
3/8

Notater fra regeringen

Europaudvalget modtager en række forskellige notater fra regeringen. Devigtigste er:

grund- og nærhedsnotater

om Kommissionens og Rådets lovgivningsfor-slag (direktivforslag m.v.). Grund- og nærhedsnotatet skal være fremsendtsenest 4 uger efter, at lovgivningsforslaget foreligger i dansk sprogversion (ogsenest 3 uger efter på de 5-10 forslag Folketinget har besluttet at lave nær-hedskontrol af om året). Grund- og nærhedsnotaterne indeholder bl.a. rege-ringens selvstændige vurdering af overholdelsen af nærhedsprincippet, infor-mation om konsekvenser for dansk lovgivning på området, resumé afde væsentligste høringssvar samt angivelse af regeringens foreløbige hold-ning til forslaget.

samlenotater

indeholder en samling af notater – et notat for hvert punkt pådagsordenen for det rådsmøde, som fremlægges på det kommende Europa-udvalgsmøde. Samlenotatet skal være fremsendt senest 8 dage før udvalgs-mødet, og er det vigtigste dokument i relation til udvalgsmedlemmernes mø-deforberedelse.• Dokumenter vedr. orientering af Europaudvalget om Europa- Kommissio-nens retlige skridt mod Danmark i form af åbningsskrivelser og eventuelt ef-terfølgende begrundede udtalelser og stævninger, samt udviklingen i de sagerved EU-Domstolen, som Danmark deltager i, eller som på anden måde påvir-ker danske interesser.

Bilag til fagudvalgene

De bilag, der oversendes fra regeringen til Europaudvalget, oversendessamtidig til det/de relevante fagudvalg. Vær opmærksom på, at disse bilag harforskellige numre i Europaudvalget og i fagudvalgene.

EU-noter

EU-noterne, som primært udarbejdes af EU-konsulenttjenesten ogFolketingets repræsentant ved EU, indeholder analyser af aktuelle ogvæsentlige EU-sager. EU-noterne er som hovedregel offentlige og ermarkeret med blåt i e-dueslaget.

Bilag med praktisk information

Europaudvalgets sekretariat udsender løbende via kalenderen i Outlook oggennem bilag praktisk information, om f.eks. møder, høringer, rejser mv. Dis-seinvitationerer markeret med rødt i e-dueslaget, og vil ligge øverst, hvisbilagene er bestilt i papir. Vær opmærksom på at disse ofte indeholder entilmeldingsblanket og/eller en frist for tilmelding. Derudover findes Europaud-
4/8
valgets planlægningskalender i Outlook (med udvalgsmøder, rejser, konfe-rencer og andre møder). Den kan tilgås ved at åbne den fælles kalender ”Eu-ropaudvalget”. Herfra vil alle medlemmer og medlemssekretærer også mod-tage invitationer, der kan integreres i egen kalender. Ønskes dette ikke, kanman afmeldes ved at kontakte sekretariatet på[email protected].Har duspørgsmål til brugen af den elektroniske kalender, så kontakt endelige sekre-tariatet.

Referat

Der udsendestoreferater af Europaudvalgets møder. Det ene referat eroffentligt og indeholder referat fra alle åbne punkter på Europaudvalgetsmøder. Det andet referat er fortroligt, og indeholder referat fra både delukkede og åbne punkter på dagsordenen. Såfremt der ingen lukkede punkterer på dagsordenen, er det offentlige og fortrolige referat identisk. Det fortroligereferat udsendes til medlemmerne af underudvalget, dvs. EU-ordførerne.Andre medlemmer/stedfortrædere kan se referatet hos partiets ordfører eller iEuropaudvalgets sekretariat. Det offentlige referat udsendes til alle medlem-mer af Europaudvalget og lægges på Folketingets og EU-Oplysningenshjemmesider.

Behandling af lov- og beslutningsforslag

Danske lovforslag, som gennemfører vedtagne direktiver i dansk lovgivning,behandles i det relevante fagudvalg. Det er derfor ikke ret tit, at et lovforslaghenvises til Europaudvalget. Det sker dog f.eks. i forbindelse med ratifikationaf traktatændringer. Et eksempel herpå er Lissabontraktaten i 2008.Der henvises imidlertid en række beslutningsforslag om EU-emner tilEuropaudvalget. Behandlingen af lov- og beslutningsforslag foregår eftersamme regler som i fagudvalgene. Når et forslag efter 1. behandlingen erhenvist til udvalget, sættes det på dagsordenen til førstkommendeudvalgsmøde. På dette møde fastlægger udvalget efter udkast fraEuropaudvalgets sekretariat en tidsplan for forslagets behandling, herunderfrister for at stille spørgsmål til ministeren og frist for afgivelse af betænkning iudvalget over forslaget. Hvis et forslag skal færdigbehandles, skal der inden2. behandlingen afgives en betænkning over forslaget, som Europaudvalgetssekretariat udarbejder udkast til. Mens forslaget er til behandling i udvalget, vilforslaget blive sat på dagsordenen for udvalgets møder med henblik på gen-nemgang af besvarelser af udvalgets spørgsmål, modtagelse af deputationerm.v. Relevante dokumenthenvisninger vil fremgå af dagsordenen.Udvalget afslutter behandlingen af et forslag med en betænkning, hvor deenkelte partiers stilling til forslaget fremgår.

Udvalgsspørgsmål

5/8
Spørgsmål til skriftlig besvarelse og samrådsspørgsmål til regeringen stillesgennem Europaudvalgets sekretariat. Spørgsmålene sendes via funktionen”send til postkasse” i Outlook.

Aktiviteter i Europaudvalget

Rejseaktiviteter:Der gennemføres sædvanligvis en udvalgsrejse til det land, der overtagerformandskabet i EU. Endvidere gennemføres der studierejser til eksempelvislande, der søger optagelse i EU eller andre lande/regioner af særlig interesse.Studierejser til Bruxelles arrangeres også. Formålet er at mødes med kom-missærer og udvalg i Europa-Parlamentet, besøge EU-institutionerne m.v.Europaudvalget sender en delegation til de halvårlige fællesmøder forEuropaudvalgene i medlemsstaternes parlamenter, de såkaldte COSAC-møder. Endvidere deltager Europaudvalgets formand i de forudgående for-mandsmøder. Europaudvalget deltager sammen med repræsentanter fraFødevareudvalget, Miljø- og planlægningsudvalget, Udenrigsudvalget og Er-hvervsudvalget i WTO’s ministerkonferencer, der finder sted hvert andet år.Herudover sender Europaudvalget sammen med fagudvalgene repræsentan-ter til interparlamentariske møder for de nationale parlamenter, som arrange-res af Europa-Parlamentet og formandskabslandene.Andre aktiviteter:Europaudvalget modtager ofte besøg. Det kan være fra søsterudvalg, mini-stre, Parlamentsformænd m.v. fra EU-medlemslande eller ansøgerlande. Ellerfra kommissærer og andre i EU’s institutioner. Herudover arrangeres i Euro-paudvalgets regi høringer, temamøder og ekspertmøder om udvalgte EU-emner. Information og svarblanketter til de omtalte aktiviteter omdeles i sågod tid som muligt. Et overblik Europaudvalgets arrangementer kan findes iudvalgets planlægningskalender i Outlook (se s. 4).Eksterne høringer og konferencer:Europaudvalget inviteres jævnligt til at deltage i høringer og konferencerarrangeret af organisationer mv. Når udvalget modtager en invitation, hvordeltagelse er gratis, omdeles denne, og de enkelte medlemmer tilmelder sigdirekte til arrangøren. Hvis der er tale om et arrangement, hvor der opkrævesdeltagerbetaling, kan udvalget på et udvalgsmøde beslutte at betale foreventuel deltagelse i arrangementet. I så fald sker tilmelding til arrangementetvia Europaudvalgets sekretariat på en svarblanket, som vil blive vedhæftetden pågældende invitation.

Samarbejde med de danske medlemmer af Europa-Parlamentet

Der afholdes jævnligt møder mellem Europaudvalget og de danske
6/8
medlemmer af Europa-Parlamentet. Det er udvalgets medlemmer og de dan-ske medlemmer af Europa-Parlamentet, der fastlægger dagsordenen biståetaf Europaudvalgets sekretariat og Folketingets repræsentant i Bruxelles.

Underudvalg

Udvalget har praksis for nedsættelse af et permanent underudvalg, somkan forestå den nærmere tilrettelæggelse af udvalgets arbejde, herunderudvalgsrejser, deltagelse i internationale aktiviteter m.v. Underudvalgetbesættes med en repræsentant fra hvert parti, normalt partiernes EU-ordførere. Udvalget indkaldes efter behov.

Yderligere bistand og information

EU-konsulenttjenestenEU-konsulenttjenesten er en analyse- og udredningsenhed, som udarbejdernotater til medlemmer af Europaudvalget og fagudvalgene om f.eks. EU-traktaterne, EU-lovgivningen og andre analyser vedrørende EU med detformål at belyse sagerne for Folketingets medlemmer. EU-konsulenttjenestenkan kontaktes på tlf. 3337 3695 (Morten Knudsen) eller 3337 3611 (ThomasFich).Folketingets repræsentant ved EUThomas Sarup er Folketingets repræsentant ved EU. Repræsentanten erpopulært sagt Folketingets øjne og ører i EU. Repræsentantens hovedopgaveer at følge aktuelle aktiviteter og nye tiltag i EU og udarbejde notater om aktu-elle sager, som har Europaudvalgets og fagudvalgenes interesse. Repræsen-tanten assisterer desuden folketingsmedlemmer og ansatte under besøg iEU’s institutioner. Repræsentanten kan kontaktes på tlf. (+32) 2 284 4233(kort nr. i Folketinget 11168) eller mobil nr. (+32) 476 962 982 (kort nr. i Folke-tinget 11169) eller på adressen [email protected].Folketingets EU-OplysningFolketingets EU-Oplysning er en politisk neutral svartjeneste for borgerne,men er naturligvis også altid parat til at hjælpe medlemmer af Folketinget. EU-Oplysningen kan være behjælpelig med at svare på spørgsmål om EU, findeEU-dokumenter eller skaffe information om EU’s institutioner, beslutningspro-cedurer m.v. EU-Oplysningen har desuden sin egen hjemmeside med megetomfattende materiale om og fra EU. Hjemmesiden har adressenwww.euo.dk.EU-Oplysningen kan kontaktes på tlf. 3337 3337 eller i besøgstjenesten i L-bygningen LS-40.

Europaudvalgets beretninger

Europaudvalgets første beretning blev afgivet i 1973, og her blev de basaleprocedurer for Europaudvalgets arbejde nedfældet. Her kan man bl.a. finde
7/8
retningslinjerne for, hvornår regeringen skal forelægge Europaudvalget sagertil forhandlingsoplæg. Efterfølgende er procedurerne løbende blevet justeret ien række nye beretninger. Europaudvalgets beretninger kan rekvireres hosudvalgets sekretariat eller på EU-Oplysningens hjemmeside:www.euo.dk/dokumenter/ft/beretninger.Europaudvalgets sekretariat har des-uden lavet en vejledende sammenskrivning af beretningerne, der er omdeltsom EU-note – E 2 (folketingsåret 2011-2012).
Med venlig hilsenIben SchackeUdvalgssekretær(3695)
8/8