Europaudvalget 2012-13
EUU Alm.del Bilag 160
Offentligt
1204213_0001.png
1204213_0002.png
1204213_0003.png
Irlands EU formandskab: Forventninger på klima-, energi- ogbygningsområdet
Energi

Kontoret for EU,

Forskning og

Teknologisk Udvikling

9. januar 2013j.nr. 2013 -128
Med afslutningen på det cypriotiske formandskab påbegyndes et nyt triofor-mandskab bestående af Irland, Litauen og Grækenland. Af trioformandskabets18-månedersprogram fremgår det, at der på det energipolitiske område vil blivefokuseret på de tre S’er: Security of supply, Safety og Sustainability, hvor sær-ligt sikkerhed fremstår som et nyt særskilt prioritetsområde. Samtidig fastholdesfokus på energipolitikkens væsentlige bidrag til konkurrenceevne, vækst og be-skæftigelse.
Offshore-sikkerhedEndelig vedtagelse af direktivet om sikkerhed forbundet med offshore olie- oggasaktiviteter vil være højt prioriteret i de første måneder af det irske formand-skab. Det er forventningen, at formandskabet vil kunne afslutte forhandlingernemed Europa-Parlamentet.
Bæredygtighedskriterier for fast biomasseDet irske formandskab forudses at ville initiere forhandlingerne om det længeventede forslag om bæredygtighedskriterier for fast biomasse, som forventesfremlagt til marts.
Meddelelse om et velfungerende indre marked for energiDet irske formandskab lægger stor vægt på at få vedtaget rådskonklusioner omKommissionens meddelelse om et velfungerende indre marked for energi vedenergirådsmødet i juni. Desuden forventes Det Europæiske Råd i maj at villedrøfte centrale emner, som berøres af meddelelsen.
Post-2020 perspektivet1
Kommissionen forventes i april at fremlægge et konsultationsdokument i form afen grønbog om en ny klima- og energipolitisk ramme for 2030. Det irske for-mandskab ventes at lægge op til en drøftelse af post-2020 perspektivet ved detuformelle energiministermøde i Dublin i april (eventuelt ved et fælles møde medmiljø- og klimaministre). Desuden forventes Det Europæiske Råd i maj at skulledrøfte mål, milepæle og/eller virkemidler i en ny klima- og energipolitisk rammefor 2030.
Ændring af regler om biobrændstofferEndelig vil det irske formandskab også fortsætte forhandlingerne om Kommissi-onens forslag om ændring af vedvarende energi-direktivets og brændstofkvalitetsdi-rektivets regler om biobrændstoffer. Forslaget forventes imidlertid ikke færdigfor-handlet under irsk formandskab. Sagen vil blive drøftet af både energiministreog af miljø- og klimaministre under irsk formandskab.
Klima
Irland indleder et nyt trioformandskab, hvor alle tre formandskaber vil have fokus på grønvækst og ressourceeffektivitet som del af løsningerne på Europas økonomiske og finan-sielle udfordringer. Vedtagelse af det syvende miljøhandlingsprogram og fremdrift på enlang række retsakter vil blive højt prioriteret. Derimod tyder det ikke på, at de internatio-nale klimaforhandlinger vil fylde meget på den irske formandskabskalender. Dog læggesder op til en drøftelse af Kommissionens ventede grønbog om de internationale forhand-linger ved det uformelle miljø- og klimaministermøde i Dublin i april. Under det irske for-mandskab forventes særligt kvotehandelssystemets udfordringer at ville præge dagsor-denen.International luftfartDet irske formandskab vil søge enighed mellem Rådet og Europa-Parlamentetom Kommissionens forslag om midlertidigt at undtage flyvninger mellem EU ogtredjelande fra kvotedirektivet i forsøg på at skabe fremdrift i de internationaleforhandlinger om regulering af luftfartens emissioner. Kvoter for flyvninger mel-lem EU og tredjelande skal indløses i april, hvis der ikke vedtages ændringer.Det irske formandskab prioriterer sagen højt.
Afklaring af kvotesystemet2
Formandskabet lægger vægt på at få vedtaget Kommissionens udkast til be-slutning om at ændre kvotehandelsdirektivet, for at præcisere, at Kommissioneni særlige tilfælde har bemyndigelse til at ændre auktioneringsprofilen under kvo-tedirektivet. Det irske formandskab ønsker forslaget om præcisering af Kom-missionens beføjelser vedtaget af Rådet og Europa-Parlamentet, inden Kom-missionens forslag om forsinkelse af auktionering af kvoter (’backloading’) drøf-tes i Klimakomiteen.
Derudover prioriterer det irske formandskab at fortsætte drøftelsen om EU’slangsigtede klima- og energipolitik. Formandskabet ventes at invitere til en drøf-telse af EU’s klima- og energipolitiske ramme efter 2020 med udgangspunkt i enforventet grønbog fra Kommissionen samt i Kommissionens nyligt fremlagterapport om situationen på det europæiske marked for CO2-kvoter.
CO2-emissioner fra personbiler og varebilerDet irske formandskab vil fortsætte forhandlingerne om revision af de to paral-lelle forordningsforslag om CO2-emissioner fra person-, og varebiler, men ven-tes ikke at ville kunne afslutte forhandlingerne.
Overvågning af drivhusgasemissioner fra skibsfartenKommissionen forventes i april måned at fremlægge et forslag til et system forovervågning, rapportering og verificering af udledninger fra skibsfarten, somharmonerer med den udvikling, der pågår i de internationale fora.
Bygninger
Det forventes, at Kommissionen i løbet af 2013 vil fremlægge meddelelse ombæredygtige bygninger, som vil spille tæt sammen med energispareindsats ogandre bæredygtighedstiltag på byggeområdet i EU, og med nationale indsatser,som indgår i regeringens klimaplan og byggepolitiske strategi.
3