Europaudvalget 2012-13
EUU Alm.del Bilag 584
Offentligt
1283631_0001.png
1283631_0002.png
1283631_0003.png
1283631_0004.png
MILJØstyrelsenPesticider og genteknologi
10. september 2013J. nr.LOSBR/NSH

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Forslag til Kommissionsforordning om forlængelse af godkendelse af aktivstoffer iht.

forordning 1107/2009 om plantebeskyttelsesmidler.

Komitesag

1. Resumé

Kommissionen forventes at foreslå at forlænge udløbsdatoen for de aktivstoffer, hvor god-kendelsen iht. forordning 1107/2009 om plantebeskyttelsesmidler udløber 31. juli 2016 eller30. september 2016.Hvis forslaget bliver vedtaget, vil udløbsdatoen for godkendelserne i Kommissionensgennemførelsesforordning (EU) Nr. 540/2011 af 25. maj 2011 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1107/2009 for så vidt angår listen over godkendteaktivstoffer blive ændret for de stoffer, hvor udløbstiden i dag er angivet til 31. juli eller 30.september 2016.Der er ingen økonomiske konsekvenser for regioner eller kommuner men mindre administra-tive konsekvenser for staten. Virksomhederne vil få en længere periode, hvor deres stoffer ergodkendt, før de skal genvurderes. Når stofferne skal genvurderes, vil der være øgededatakrav – de øgede omkostninger hertil forventes at være begrænsede.Der skal stemmes om forslaget i Den Stående Komité for Fødekæden og Dyresundhed den 2.-3. oktober 2013.Samlet set påvirker forslaget miljøbeskyttelsesniveauet neutralt, da stofferne er godkendt idag.Regeringen mener, at det er rimeligt at forlænge udløbstiden for de pågældende aktivstofferfor at kunne nå genvurderingen, og fordi der vil være krav om flere data, når stofferne skalgenvurderes.Regeringen agter derfor at stemme for Kommissionens forslag.

2. Baggrund

Foreløbigt forslag til Kommissionsforordning, dokument SANCO/xxx/2013 “DraftCommission Regulation (EU) No …/..of

[…]amending

the Annex to ImplementingRegulation (EU) No 540/2011with regard to the expiry date of the approval of the active
substances Clothianidin, Oxamyl and Pethoxamid expiring 31 july 2016 and dimoxystrobinexpiring 30 September 2016” forventes fremsendt til medlemsstaterne.Forslaget har hjemmel i forordning 1107/2009 om plantebeskyttelsesmidler artikel 17, somfastlægger, at en godkendelse af et aktivstof kan forlænges i en periode, der er tilstrækkelig tilat vurdere en ansøgning om fornyet godkendelse, hvis en ansøger har givet meddelelse omønske om fornyelse tre år i forvejen, som krævet iht. artikel 15 i forordning 1107/2009.Indholdet i forslaget er blevet præsenteret på arbejdsgruppemøde i Kommissionsregi i juli2013.Forslaget forventes at komme til afstemning i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed den 2.-3. oktober 2013. Det skal vedtages efter undersøgelsesproceduren ihenhold til komitologiforordningen.Ved enpositiv udtalelsei undersøgelseskomitéen vedtager Kommissionen forslaget.Ved enikke-udtalelse,dvs. hvor der hverken er kvalificeret flertal for eller imod iundersøgelseskomitéen, kan Kommissionen ikke vedtage forslaget, da det vedrørerbeskyttelse af menneskers, dyrs eller planters sundhed og sikkerhed. Kommissionenkan dog vælge enten at forelægge forslaget for en appelkomité indenfor 1 måned ellerforelægge et revideret forslag for undersøgelseskomitéen indenfor 2 måneder.Ved ennegativ udtalelse,dvs. kvalificeret flertal imod i komitéen, og hvorKommissionen vurderer, at foranstaltningerne er nødvendige, kan Kommissionenenten indenfor 1 måned forelægge sagen for appelkomitéen, eller indenfor 2 månederforelægge et revideret forslag for undersøgelseskomitéen. I appelkomitéen kanKommissionen vedtage forslaget i tilfælde af en positiv udtalelse og ved ikke-udtalelse. Afstemningsreglerne i appelkomiteen er identiske medundersøgelseskomitéen. I tilfælde af negativ udtalelse kan Kommissionen ikke vedtageforslaget.
Appelkomitéen skal mødes tidligst 14 dage og senest 6 uger efter en sag er henvist dertil.Appel-komitéen afgiver udtalelse senest 2 måneder efter sagens henvisning.

3. Formål og indhold

Det foreløbige forslag forventes at forlænge godkendelsen af aktivstoffer, der tidligere harværet optaget på bilag I til direktiv 91/414/EØF om plantebeskyttelsesmidler, og som medplantebeskyttelsesmiddelforordningens ikrafttræden den 14. juni 2011 er overført til listenover godkendte aktivstoffer (Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) Nr. 540/2011 af2
25. maj 2011 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.1107/2009 for så vidt angår listen over godkendte aktivstoffer).Godkendelsen forventes forlænget for tre aktivstoffer, hvor godkendelsen udløber 31. juli2016 samt et, hvor godkendelsen udløber 30. september 2016. De 3 aktivstoffer, der udløber31. juli 2016 er, clothianidin, oxamyl og pethoxamid, og det, der udløber 30. september 2016er dimoxystrobin. Udløbstiden vil kun blive forlænget, hvis firmaerne har indsendt enansøgning om fornyet godkendelse. Det forventes, at udløbstiden for godkendelsen af disseaktivstoffer vil blive så lang, at der vil blive tilstrækkelig tid til at gennemføre vurderingen afansøgningerne om fornyet godkendelse af de pågældende aktivstoffer. Udløbstiden forventesat blive 31. januar 2018 for alle de 4 ovennævnte stoffer.

4. Europa-Parlamentets udtalelser

Europa-Parlamentet har ikke udtalt sig om sagen.

5. Nærhedsprincippet

Kommissionen har ikke redegjort for nærhedsprincippet. Der er tale omgennemførelsesforanstaltning af en allerede vedtaget rådsretsakt, hvorfor Regeringen vurderer,at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet.

6. Konsekvenser for Danmark

Lovgivningsmæssige konsekvenser:Hvis forslaget bliver vedtaget, vil udløbsdatoen for godkendelserne i Kommissionensgennemførelsesforordning (EU) Nr. 540/2011 af 25. maj 2011 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1107/2009 for så vidt angår listen over godkendteaktivstoffer blive ændret. Denne liste er direkte gældende i Danmark, og der vil derfor ikkevære lovgivningsmæssige konsekvenser af forslaget.Økonomiske og administrative konsekvenser:Virksomhederne vil få en længere periode, hvor deres aktivstoffer må sælges, inden de skalgenvurderes. En konsekvens af forslaget er, at virksomhederne skal levere flere data tilmyndighederne, når de søger om genvurdering af aktivstofferne, fordi forordningen omdatakrav skal anvendes til den tid. Størrelsesordenen af de øgede omkostninger til datakravenevil afhænge af de enkelte stoffers egenskaber, men forventes samlet set at være begrænsede.Forslaget vedrører meget få danske virksomheder.Der er ingen økonomiske eller administrative konsekvenser for regioner eller kommuner.Der vil være en mindre administrativ konsekvens for staten, idet gældende danskegodkendelser af plantebeskyttelsesmidler med de pågældende aktivstoffer, vil skulle
3
forlænges. Merudgifter afholdes jf. gældende budgetvejledning indenfor Miljøministerietseksisterende ramme.Beskyttelsesniveau:Clothianidin og oxamyl er insektmidler; der er på nuværende tidspunkt godkendt midler medindhold af clothianidin, men ikke med indhold af oxamyl i Danmark.Pethoxamid er et ukrudtsmiddel; der er på nuværende tidspunkt ikke godkendt midler meddette aktivstof i Danmark.Dimoxystrobin er et svampemiddel, og der er på nuværende tidspunkt ikke godkendt midlermed dette aktivstof i Danmark.Hvis forlængelsen af godkendelserne vedtages, fortsætter godkendelsen af de pågældendeaktivstoffer på de eksisterende vilkår i EU og godkendelse af produkter på eksisterende vilkårnationalt. Dvs. at beskyttelsesniveauet i Danmark ikke forringes.

7. Høring

Rammenotatet har været i høring i EU's specialudvalget for miljø fra den 11.-16. septemberog har ikke givet anledning til substantielle bemærkninger.

8. Generelle forventninger til andre landes holdninger

Forslaget forventes vedtaget med kvalificeret flertal.

9. Regeringens generelle holdning

Danmark støtter, at godkendelserne forlænges for de aktivstoffer, hvor godkendelsen udløber31. juli 2016 og 30. september 2016. Efter den oprindelige godkendelse af aktivstofferne, derfastsatte udløbstiden til 2016, er forordning 1107/2009 blevet vedtaget. Denne forordningfastlægger nogle længere tidsfrister for genvurdering af aktivstofferne, idet der bl.a. gives enansøgningsfrist til fornyelse af godkendelsen på tre år før udløbet, så genvurderingen afgodkendelserne kan nå at blive gennemført. Yderligere er der vedtaget nye datakrav, hvilketbetyder, at en konsekvens af forlængelsen vil være, at virksomhederne skal opfyldeforordningerne om nye datakrav, der vil give flere og bedre data for myndighederne atgenvurdere stofferne ud fra.

10. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg

Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketinget.
4