Europaudvalget 2012-13
EUU Alm.del
Offentligt
1234522_0001.png
1234522_0002.png
Folketingets EuropaudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Europaudvalget har i brev af 28. februar 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 46(alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra PiaAdelsteen (DF).
J.nr. 2013 - 2429

Spørgsmål nr. 46:

”Ministeren bedes redegøre for, hvad vil regeringen gøre for at stramme adgangentil overførselsindkomster for udlændinge, som ikke bidrager positivt til det danskesamfund, for at kølne lysten til at komme til Danmark?”

Endeligt svar:

Regeringens udlændingepolitik er baseret på respekt og rimelige krav. Regeringenønsker et Danmark, hvor alle uanset baggrund føler sig velkomne og tager aktiv deli vores fællesskab, og danske virksomheder skal have adgang til den højtkvalifice-rede udenlandske arbejdskraft, de efterspørger.Udlændinges adgang til Danmark reguleres af udlændingeloven. Der blev af dentidligere regering i 2010 nedsat et tværministerielt udvalg, som skulle kortlæggeudlændiges ret til danske velfærdsydelser. Udvalget beskrev og analyserede over120 velfærdsydelser og så bl.a. på de udfordringer, som en åben og globaliseretverden giver det danske velfærdssamfund, hvad andre lande gør for at imødekom-me udfordringerne, og de juridiske muligheder for at indføre flere optjeningsprin-cipper i Danmark, som er forenelige med gældende EU-regler og internationalekonventioner.Rapporten viste blandt andet, at selvom Danmark som udgangspunkt har en univer-sel velfærdsmodel, hvor ydelserne er baseret på en relativ fri adgang og finansieresseparat over de generelle skatter, så er der allerede en række adgangskriterier knyt-tet til mange velfærdsydelser – både i form af optjeningskriterier og andre krav.Generelt gælder det for alle sociale ydelser, at man skal have lovligt ophold i Dan-mark for at være berettiget til ydelsen. Derudover gælder der i mange tilfælde enrække optjeningsbetingelser og andre objektive kriterier (f.eks. alderskrav og i nog-le tilfælde også indkomstafhængighed), som regulerer adgangen til at modtageydelsen.Ved indkomsterstattende ydelser afhænger betingelserne for at modtage ydelsernebl.a. af, om der er tale om en midlertidig eller permanent indkomsterstattende ydel-se. Generelt er modtagelse af permanente ydelser, som fx førtids- og folkepension,betinget af relativt lange optjeningskrav for at opnå ret til ydelsen.
Det fremgår endvidere af rapporten, at den første forudsætning for at styrke optje-ningsprincipperne for at modtage velfærdsydelser er, at der er et råderum for dette ijuridisk forstand, hvilket er relativt begrænset for EU-borgere, mens det er nogetstørre for borgere fra 3. lande.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2