Europaudvalget 2012-13
EUU Alm.del
Offentligt
1265864_0001.png
1265864_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN

Besvarelse af spørgsmål 81 alm. del stillet af Europaudvalget den 28.

maj 2013 efter ønske fra Merete Riisager (LA).

Spørgsmål:

Hvilke skridt vil regeringen, i forbindelse med en eventuel dansk tilslut-ning tilen europæisk patentdomstol, tage for at sikre en ordentlig retstil-stand for småog mellemstore danske virksomheder, således at virksom-heder ikke må lukkepga. omkostninger forbundet med falske anklager ompatentkrænkelse?

Svar:

Den fælles patentdomstol skal, sammen med enhedspatentbeskyttelsen,skabe bedre rammer for innovation. Patentreformen vil gøre det enklereog billigere for virksomhederne at beskytte deres opfindelser i Europa.Dette vil være til gavn for dansk og europæisk erhvervsliv og navnlig forde små og mellemstore virksomheder, der har svært ved at opnå og hånd-hæve patentbeskyttelse bredt i Europa og svært ved at forsvare sig modubegrundede krav i det nuværende patentsystem.I dag kan små og mellemstore danske virksomheder risikere at skulleforsvare sig mod anklager om en patentkrænkelse i mange forskelligelande ved de nationale domstole i de pågældende lande. De nationaledomstole træffer afgørelse i sagerne på baggrund af det pågældende landsnationale lovgivning. Dette tager lang tid, og det er meget ressourcekræ-vende. Sidst men ikke mindst er der risiko for, at sagerne munder ud iforskellige afgørelser i de forskellige lande.Med en fælles patentdomstol behøver man kun at være part i én sag vedén fælles specialiseret patentdomstol. Dette er en betydelig forenklingsammenlignet med i dag. Det vil derudover medføre øget retssikkerhed,blandt andet fordi afgørelsen i en tvist om et enhedspatent vil være gæl-dende i alle de deltagende lande, således at der ikke vil være risiko forforskellige afgørelser af den samme tvist. Der stilles høje krav til dom-mernes faglige kvalifikationer, og det er derudover forventningen, at kon-centrationen af sagerne vil forøge den faglige kvalitet af afgørelserne.Sagsbehandlingstiden ved den fælles patentdomstol forventes at blivemarkant kortere end sagsbehandlingstiden i det nuværende system. Afgø-relser ved førsteinstansen vil kunne appelleres til appeldomstolen i Lu-xembourg.Det bliver således enklere, billigere og mere effektivt at føre patentsager i
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.evm.dk
2/2
Europa. Dette forventes navnligt at forbedre vilkårene for små og mel-lemstore virksomheder; herunder at mindske risikoen for, at disse målukke pga. omkostninger forbundet med falske anklager om patentkræn-kelse.Det er regeringens opfattelse, at en dansk tilslutning til den fælles patent-domstol netop vil forbedre retstilstanden for dansk erhvervsliv, herunderisær for de små og mellemstore danske virksomheder.Det bemærkes afslutningsvis, at anvendelsen af det nye såkaldte ’enheds-patent’ er frivillig for virksomhederne. Danske virksomheder, der ikke erinteresseret i patentbeskyttelse bredt i Europa kan fortsat udtage nationalepatenter. Tvister om nationale patenter vil som i dag blive afgjort ved denationale domstole.