Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1244182_0001.png
1244182_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 2. maj 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
KMU/ J.nr. 2013-2728
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 24. april 2013følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 233 (SOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fraKarin Nødgaard (DF).
Spørgsmål nr. 233:”Ministeren bedes redegøre for status på arbejdet med barrierer og løsnings-forslag på frivilligområdet, som ministeriet igangsatte for over et år siden, oghvor Deloitte afleverede rapport til ministeriet i juni 2012?”Svar:Regeringen anerkender og påskønner det frivillige arbejde og ønsker atfremme og understøtte engagementet og virkelysten hos de frivillige. Derforhar regeringen tilkendegivet i regeringsgrundlaget, at unødigt bureaukrati ogbarrierer for frivilligt arbejde skal begrænses mest muligt, og at regeringen viltage initiativer til at gøre det lettere at være frivillig i Danmark.Samtidig har regeringen også tilkendegivet, at det eksisterende charter forsamspil mellem det offentlige og det frivillige skal revitaliseres. Revitalise-ringsprocessen er i fuld gang. Der er bl.a. gennemført en omfattende offent-lig høring over de seneste måneder og afholdt et åbent dialogmøde meddeltagelse af knap 300 repræsentanter fra frivillige foreninger, kommunerm.v. Det nye charter udarbejdes af en bredt sammensat arbejdsgruppe ibegyndelsen af maj måned med afsæt i de mange input, der er kommet ind ihøringsfasen.Indsatsen for at gøre det lettere at være frivillig gennemføres parallelt medrevitaliseringen af charteret. Der er sålede tale om to forskellige tiltag, somdog supplerer hinanden. Charteret sætter den værdimæssige ramme for det
2
frivillige område, mens initiativer til fjernelse af barrierer konkret skal gørelettere at være frivillig.Som forberedelse til udarbejdelsen af konkrete initiativer, der skal gøre detlettere at være frivillig i Danmark, blev der, som spørgeren også henviser til,afholdt en høringsproces i 2012, som mundede ud i en rapport med input frade frivillige selv, kommuner og foreninger og organisationer.Med afsæt i rapporten pågår en proces, som involverer en række ministerier,og som skal munde ud i et politisk udspil med konkrete initiativer, der skalgøre det lettere at være frivillig. Udspillet forventes lanceret inden sommerfe-rien 2013.
Karen Hækkerup/ Anders Møller Jakobsen