Transportudvalget 2012-13, Transportudvalget 2012-13, Transportudvalget 2012-13
L 100 Bilag 8, L 100 A Bilag 8, L 100 B Bilag 8
Offentligt
1244622_0001.png
1244622_0002.png
1244622_0003.png
Til lovforslag nr.L 100
Folketinget 2012-13
Betænkning afgivet af Transportudvalget den 25. april 2013
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om luftfart og lov om registrering afrettigheder over luftfartøjer(Omlægning af model for betaling for offentlige forretninger og tilsynsvirksomhed, ændring af Havarikommissionens opgaver,indførelse af beredskabsbestemmelser samt navneændring af registreringsmyndighed)[af transportministeren (Henrik Dam Kristensen)]1. ÆndringsforslagEnhedslistens medlemmer af udvalget har stillet 5 æn-dringsforslag til lovforslaget, herunder 1 om deling af lov-forslaget, som er tiltrådt af udvalget.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 12. december 2012 og vartil 1. behandling den 15. januar 2013. Lovforslaget blev ef-ter 1. behandling henvist til behandling i Transportudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og transportministeren sendte den 21. sep-tember 2012 dette udkast til udvalget, jf. (2011-12) TRUalm. del – bilag 448. Den 11. januar 2013 sendte transport-ministeren de indkomne høringssvar og et notat herom tiludvalget.SpørgsmålUdvalget har stillet 5 spørgsmål til transportministeren tilskriftlig besvarelse, som denne har besvaret.3. IndstillingerEtflertali udvalget (udvalget med undtagelse af EL) vilstemme for ændringsforslag nr. 1 om en deling af lovforsla-get. Flertallet indstiller de under A og B nævnte lovforslagtilvedtagelse uændrede.Etmindretali udvalget (EL) vil stemme for ændringsfor-slag nr. 1 om deling af lovforslaget. Mindretallet indstillerde under A og B nævnte lovforslag tilvedtagelsemed destillede ændringsforslag.Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin ogJavnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens af-givelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen.4. Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagAf etmindretal(EL), tiltrådt af etflertal(det øvrige ud-valg):aÆndringsforslag om deling af lovforslaget1)Lovforslaget deles i to lovforslag med følgende titlerog indhold:A.»Forslag til lov om ændring af lov om luftfart. (Ændringaf Havarikommissionens opgaver)« omfattende § 1, nr. 1-8og 11, § 3, stk. 1, og § 4.B.»Forslag til lov om ændring af lov om luftfart og lov omregistrering af rettigheder over luftfartøjer. (Omlægning afmodel for betaling for offentlige forretninger og tilsynsvirk-somhed, indførelse af beredskabsbestemmelser samt nav-neændring af registreringsmyndighed)« omfattende § 1, nr.9 og 10, og §§ 2-4.[Forslag om deling af lovforslaget]Af etmindretal(EL):
AX014982
2
bÆndringsforslag til det under A nævnte lovforslagTil § 1
Stk. 5 og 6 bliver herefter stk. 6 og 7.[Etablering af whistleblowerordning for personer, der delta-ger i beredskabssituationer]Bemærkninger
2)Nr. 1udgår.[Konsekvensændring af ændringsforslag nr. 3]3)I den undernr. 4foreslåede affattelse af§ 136, stk. 1,affattesnr. 3og4således:»3) hændelser, hvor civile luftfartøjer er indblandet, når definder sted over eller på dansk territorium, og4) hændelser uden for dansk territorium, hvor civile luft-fartøjer registreret i Danmark er indblandet, medmindredet med fremmed stat er aftalt, at denne foretager un-dersøgelsen.«[Havarikommissionen skal forsat undersøge både alvorligeog ikkealvorlige hændelser uanset luftfartøjets vægt]4)Nr. 11udgår.[Konsekvensændring af ændringsforslag nr. 3]cÆndringsforslag til det under B nævnte forslag5)I den undernr. 9foreslåede§ 147 aindsættes efter stk.4 som nyt stykke:»Stk. 5.Der etableres en whistleblowerordning, således atpersoner, der i forbindelse med deltagelse i beredskabssitua-tioner eller andre ekstraordinære situationer bliver bekendtmed ulovlige forhold, kan få oplysningerne vurderet af enuafhængig myndighed uden at ifalde straf, selv om de der-ved videregiver fortrolige oplysninger.«
Til nr. 1Med ændringsforslag nr. 1 ønsker Enhedslisten at opdelelovforslaget, således at Enhedslisten i forbindelse med endeling får mulighed for at stemme imod de dele af lovforsla-get, der vedrører ændringer i Havarikommissionens arbejds-opgaver.Til nr. 2-4Med ændringsforslag nr. 2-4 ønsker Enhedslisten, at dendel af det delte lovforslag, der vedrører Havarikommissio-nens arbejdsopgaver, fortsat skal indeholde krav om, at Ha-varikommissionen skal undersøge både alvorlige og ikkeal-vorlige hændelser uanset luftfartøjets vægt, således at der ik-ke skal foretages indberetning til Trafikstyrelsen vedrørendedisse hændelser.Til nr. 5Med ændringsforslaget ønsker Enhedslisten at sikre, atpersoner, der opnår viden om mulige ulovlige forhold i for-bindelse med beredskabssituationer eller andre ekstraordi-nære situationer, har mulighed for at få denne viden vurderetaf en uafhængig myndighed, uden at disse personer risikererat ifalde straf for videregivelse af fortrolige oplysninger,som de måtte få kendskab til i forbindelse med beredskabs-arbejdet.
Benny Engelbrecht (S)fmd.Karin Gaardsted (S) Magnus Heunicke (S) Mette Reissmann (S) Orla Hav (S)Rasmus Prehn (S) Jesper Petersen (S) Andreas Steenberg (RV) Rasmus Helveg Petersen (RV) Lone Loklindt (RV)Anne Baastrup (SF) Jonas Dahl (SF) Henning Hyllested (EL) Per Clausen (EL) Lars Dohn (EL) Thomas Danielsen (V)Martin Geertsen (V) Flemming Damgaard Larsen (V)nfmd.Lars Christian Lilleholt (V) Kristian Phil Lorentzen (V)Karsten Nonbo (V) Hans Christian Schmidt (V) Kim Christiansen (DF) Morten Marinus (DF) Jørn Dohrmann (DF)Leif Mikkelsen (LA) Villum Christensen (LA) Mike Legarth (KF) Tom Behnke (KF)Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474522171512
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 100Bilagsnr.1234567TitelBerigtiget høringsnotat samt høringssvar, fra transportministerenUdkast til tidsplanBilaget er tilbagetaget, er omdelt på L 100 – bilag 1Fastsat tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetRevideret tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget1. udkast til betænkning2. udkast til betænkningOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 100Spm.nr.1TitelSpm. om, hvilke typer fly der har en startvægt på under 2.250 kg, oghvor mange der er indregistreret her i landet, til transportministeren,og ministerens svar herpåSpm. om, hvorvidt flyselskaber, der transporterer luftfragt, vil væreomfattet af gebyrordningen, til transportministeren, og ministerenssvar herpåSpm. om de eventuelle habilitetsproblemer, der opstår, ved at det erTrafikstyrelsen, der, hvis lovforslaget vedtages, som det er fremsat, vilfå tildelt opgaver, der i dag hører under Havarikommissionen, tiltransportministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren kan oplyse, om kommissionens forslag i dets nu-værende form om indberetning af begivenheder inden for civil luftfartvil indebære ændringer i det fremsatte lovforslag, til transportministe-ren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren kan yde teknisk bistand til at udforme et æn-dringsforslag om deling af lovforslaget, således at den del af lovforsla-get, der omhandler Havarikommissionens opgaver, udskilles i et selv-stændigt lovforslag, til transportministeren, og ministerens svar herpå
2
3
4
5