Kulturudvalget 2012-13
L 119 Bilag 5
Offentligt
1213372_0001.png

Lovforslagets bemærkninger til lovforslagets

enkelte bestemmelser

Til § 6, Til stk. 3Det foreslås, at formændene for legatudvalgeneudpeges af ministeren blandt derepræsentantskabsudpegede medlemmer. Ud over defaglige kompetencer forventes der ved udpegningen afformændene lagt vægt på ledelseskompetence,herunder særligt evne til at inddrage hele udvalget iarbejdet og evne til at konkludere på de beslutninger,der træffes i udvalget, således at det bliver klart, hvilkebeslutninger der træffes i udvalgene, og således atdisse beslutninger kan blive udmøntet.Det foreslås, at kulturministeren udpeger formændeneblandt de repræsentantskabsudpegede medlemmer,med henblik på at sikre at der i Statens Kunstfondsbestyrelse er en balance i repræsentationen af deoprindeligt repræsentantskabsudpegede medlemmer ogde ministerudpegede medlemmer. Med den foreslåedemodel for legatudvalgene vil mindst 6 af de 12medlemmer af bestyrelsen således være oprindeligtudpegede af repræsentantskabet.Til § 8, Til stk. 5Den foreslåede bestemmelse, om at bestyrelsen årligtskal aflægge beretning om sin virksomhed, forpligterStatens Kunstfond til at afrapportere sin virksomhedog gøre denne afrapportering offentligt tilgængelig.Derved tilstræbes høj gennemskuelighed i fondensvirke og offentlig kontrol med anvendelsen af statensmidler. Statens Kunstfond skal i sin årlige beretning påstatistisk niveau redegøre for spredningen af den støtte,som fonden tildeler. Disse oplysninger gives ikke påpersonniveau. Det gælder såvel den geografiske ogkøns- og aldersmæssige spredning som spredningen iforhold til tidligere modtagere af støtte og tidligeremedlemmer af Statens Kunstråds og StatensKunstfonds udvalg. For så vidt angår oplysninger omtildeling af støtte til tidligere udvalgsmedlemmer,vil disse oplysninger alene omfatte, hvor mangetilskud, garantier mv. der er tilfaldet tidligeremedlemmer af udvalgene.For så vidt angår spredningen på køn og alder erStatens Kunstfonds afgørelser omfattet afligestillingslovens bestemmelser om forbud moddirekte eller indirekte forskelsbehandling på grund afkøn eller andet, jf. § 2 i denne lov. Det er forudsat, atbestyrelsen vil sende sin årlige beretning tilkulturministeren til orientering i forbindelse medoffentliggørelsen. Kulturministeren skal ikkekommentere og godkende beretningen.

Statens Kunstråds ændringsforslag

Til § 6, Til stk. 3Det foreslås, at formændene for legatudvalgeneudpeges af ministeren blandt derepræsentantskabsudpegede medlemmer.
Det foreslås, at kulturministeren udpeger formændeneblandt de repræsentantskabsudpegede medlemmer,med henblik på at sikre at der i Statens Kunstfondsbestyrelse er en balance i repræsentationen af deoprindeligt repræsentantskabsudpegede medlemmer ogde ministerudpegede medlemmer. Med den foreslåedemodel for legatudvalgene vil mindst 6 af de 12medlemmer af bestyrelsen således være oprindeligtudpegede af repræsentantskabet.Til § 8, Til stk. 5Den foreslåede bestemmelse, om at bestyrelsen årligtskal aflægge beretning om sin virksomhed, forpligterStatens Kunstfond til at afrapportere sin virksomhedog gøre denne afrapportering offentligt tilgængelig.Derved tilstræbes høj gennemskuelighed i fondensvirke og offentlig kontrol med anvendelsen af statensmidler. Statens Kunstfond skal i sin årlige beretning påstatistisk niveau redegøre for spredningen af den støtte,som fonden tildeler. Disse oplysninger gives ikke påpersonniveau. Det gælder såvel den geografiske somkøns- og aldersmæssige spredning.
For så vidt angår spredningen på køn og alder erStatens Kunstfonds afgørelser omfattet afligestillingslovens bestemmelser om forbud moddirekte eller indirekte forskelsbehandling på grund afkøn eller andet, jf. § 2 i denne lov. Det er forudsat, atbestyrelsen vil sende sin årlige beretning tilkulturministeren til orientering i forbindelse medoffentliggørelsen. Kulturministeren skal ikkekommentere og godkende beretningen.