Kulturudvalget 2012-13
L 119
Offentligt
1221970_0001.png
1221970_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
4. marts 2013
Folketingets Kulturudvalg har den 8. februar 2013 stillet mig følgende spørgsmål, nr. 5(Lov nr. 119), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 8. februar fra Statens Kunstråd, jf. L119 bilag 5.

Svar:

Statens Kunstråd har fremsendt forslag til ændring af lovforslagets bemærkninger ogbedt om, at følgende to dele af bemærkningerne udgår:Til § 6, stk. 3:”Ud over de faglige kompetencer forventes der ved udpegningen af formændene lagtvægt på ledelseskompetence, herunder særligt evne til at inddrage hele udvalget i ar-bejdet og evne til at konkludere på de beslutninger, der træffes i udvalget, således atdet bliver klart, hvilke beslutninger der træffes i udvalgene, og således at disse beslut-ninger kan blive udmøntet.”Til § 8, stk. 5:” …som spredningen i forhold til tidligere modtagere af støtte og tidligere medlemmer afStatens Kunstråds og Statens Kunstfonds udvalg. For så vidt angår oplysninger om til-deling af støtte til tidligere udvalgsmedlemmer, vil disse oplysninger alene omfatte,hvor mange tilskud, garantier mv. der er tilfaldet tidligere medlemmer af udvalgene. ”Som det vil være udvalget bekendt, er det ikke muligt at ændre bemærkningerne til etlovforslag efter lovens fremsættelse. Svar på et udvalgsspørgsmål indgår dog i forarbej-derne til en lov og kan således være med til at præcisere eller justere lovbemærknin-gerne.
Dok. nr. 1668211
Side 2
Med hensyn til, at der ved udpegning af formænd for udvalgene i Statens Kunstfondskal lægges vægt på kandidaternes ledelseskompetencer, er der tale om et supplementtil bestemmelsen i § 6, stk. 2, om at udvalgene skal rumme kunstfaglig ekspertise. Deter forventningen, at alle medlemmer i udvalgene vil besidde en eller anden form forkunstfaglig ekspertise og ved valget af formand blandt disse kunstfaglige eksperter skalder så lægges vægt på at formanden også har ledelseskompetencer. Som det præciseresi bemærkningerne tænkes der her på personlige kompetencer til at lede møder, inddra-ge alle og sikre beslutningstagen. Der vil derimod ikke være en forventning om, at for-manden skal have på ledelseserfaringer fra erhvervsliv eller kulturinstitutioner.Med hensyn til lovbemærkningernes præcisering af, at bestyrelsens beretning skal in-deholde oplysninger om antallet af modtagerne af tilskud fra Statens Kunstfond, der ertidligere medlemmer af udvalgene i Statens Kunstfond og Statens Kunstråd, er der taleom en direkte udmøntning af aftalen om reform af kunststøttesystemet, hvori det i af-snittet om åbenhed hedder:”… Derudover skal fonden i sin årsberetning redegøre for spredningen af denstøtte som fonden tildeler. Det gælder såvel den geografiske og køns- og aldersmæssigespredning som spredningen i forhold til tidligere modtagere af støtte og tidligeremedlemmer af Statens Kunstråds og Statens Kunstfonds udvalg.”Det vurderes derfor ikke, at en imødekommelse af Statens Kunstråds synspunkter pådette område vil være i overensstemmelse med den politiske aftale om en reform afkunststøttesystemet.
Marianne Jelved