Socialudvalget 2012-13
L 121
Offentligt
1218886_0001.png
1218886_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 22. februar 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
SSC/ J.nr. 2011-5997
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af den 14. februar2013 følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 14 ad L121. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne-Mette Winther Christiansen (V).
Spørgsmål nr. 14:”Vil ministeren præcisere forslagets bemærkninger om borgerens retskravpå et fritvalgsbevis i de tilfælde, at en kommune ikke lever op til sine forplig-telser om at tilbyde et frit valg, herunder om ministeren også kan fastsætteregler om, hvornår en borger har et retskrav på at undgå at få tildelt etfritvalgsbevis, hvis borgeren ønsker det?”
Svar:Det fremgår af lovforslagets bemærkninger, at såfremt kommunalbestyrelsenefter en periode ikke selv er lykkes med at skabe frit valg mellem minimumto leverandører, når kommunalbestyrelsen har valgt at skabe grundlag forborgernes frie valg ved selv at indgå kontrakt, jf. den foreslåede § 91, stk. 2,nr. 1, skal borgerne tilbydes et fritvalgsbevis. Det fremgår videre af lovforsla-gets bemærkninger, at hovedreglen er, at det i udgangspunktet er kommu-nalbestyrelsen, der beslutter, om den vil tilbyde borgerne et fritvalgsbeviseller selv vil indgå kontrakt med to eller flere leverandører. Endelig fremgårdet, at borgernes retskrav på at kunne anmode kommunalbestyrelsen om etfritvalgsbevis udelukkende indtræder i det tilfælde, hvor kommunalbestyrel-sen ikke lykkes med at skabe grundlag for borgernes frie valg af leverandørefter den foreslåede § 91, stk. 2, nr. 1.Det fremgår videre af den foreslåede § 91, stk. 3, og af lovforslagets be-mærkninger, at kommunalbestyrelsen i særlige tilfælde kan træffe afgørelseom, at en borger ikke kan modtage hjælpen efter servicelovens § 83 via
2
fritvalgsbeviset, hvis det vurderes, at den pågældende ikke vil være i stand tilat håndtere fritvalgsbeviset. Det kan eksempelvis være tilfældet i forhold tilborgere med demens, udtalt svækkelse o.a. I sådanne tilfælde skal denkommunale myndighed give borgeren en skriftlig begrundet afgørelse her-om.Det fremgår endvidere af lovforslagets bemærkninger, at i de tilfælde, hvorkommunalbestyrelsen vurderer, at en borger ikke kan benytte et fritvalgsbe-vis, har borgeren krav på at få hjælpen i form af et kommunalt tilrettelagttilbud om hjemmehjælp, idet kommunalbestyrelsen har forsyningsansvaret.Dermed har borgerne som udgangspunkt ret til at benytte kommunalbesty-relsens tilbud om fritvalgsbeviset, og borgerne skal som hovedregel tilbydesfritvalgsbeviset, hvis borgerne ønsker det og anmoder om det med mindre,at den kommunale myndighed vurderer, at den pågældende ikke vil være istand til at håndtere ordningen. Der er således tale om et tilbud, som bor-gerne skal visiteres til, og ikke et generelt tilbud. Borgerne har hverken pligttil at anmode om et fritvalgsbevis eller til at modtage hjemmehjælpen viaordningen, hvis de ikke ønsker det.Jeg vurderer ikke, at der er behov for yderligere præciseringer herom i lov-forslagets bemærkninger, og jeg vil naturligvis sørge for, at forholdet er tyde-ligt beskrevet i den kommende vejledning på området.
Karen Hækkerup/ Eva Pedersen