Socialudvalget 2012-13
L 121
Offentligt
1218922_0001.png
1218922_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 22. februar 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
SSC/ J.nr. 2011-5997
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af den 14. februar2013 følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 16 ad L121. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne-Mette Winther Christiansen (V).
Spørgsmål nr. 16:”Vil ministeren bekræfte, at en nabo eller en pårørende fortsat kan fungeresom hjemmehjælp, hvis denne lader sig cvr-registrere samt opfylder kom-munens kvalitetsstandarder?”
Svar:Det er korrekt, at en nabo eller pårørende, der opretter en virksomhed ogregistrerer sig i det Centrale Virksomhedsregister, vil kunne blive leverandøri fritvalgsbevisordningen. Som leverandør skal de overholde de samme kravsom andre leverandører, der udfører hjemmehjælp i fritvalgsbevisordningen.For en beskrivelse heraf henvises til mit svar på spørgsmål nr. 8. Afhængigaf, hvilken virksomhedsform man vælger, vil der være forskellige administra-tionskrav og eventuel krav om indskudt kapital.De overordnede regler for tildeling af CVR-numre fremgår af § 5 i bekendt-gørelse af lov om Det Centrale Virksomhedsregister (LOV nr. 516 af12/06/2009). Regelsættet på området hører under Erhvervs- og Vækstmini-steriet. Om reglerne kan det blandt andet oplyses, at hvis man eksempelvisønsker at registrere sig som enkeltmandsvirksomhed, kan der kun tildeles etCVR-nummer, hvis virksomhedsejeren har mere end ét kundeforhold, da derellers antages, at der er tale om et skjult lønmodtagerforhold.
2
Alternativt kan man etablere et kapitalselskab, eksempelvis et anpartssel-skab. Der er i så fald krav om indskud af en selskabskapital på mindst80.000 kr.Ved begge virksomhedsformer følger flere administrative krav, som skaloverholdes. Eksempelvis skal der ske bogføring i henhold til reglerne i lovom bogføring, og der skal indberettes og afregnes moms/lønsumsafgift, hvisvirksomheden er registreret for disse forhold. Derudover skal anpartsselska-bet overholde selskabslovens og årsregnskabslovens bestemmelser.Om moms/lønsumsafgift har Skatteministeriet afgivet bidrag til høringsnota-tet til L121 af 14. januar 2013, side 15.Idet der stilles krav om, at leverandøren skal være CVR-registreret ifritvalgsbevisordningen, har hjemmehjælpsmodtagerne, til forskel fra dennugældende servicebevisordning i servicelovens § 94 b, ikke længere etarbejdsgiveransvar forbundet med ordningen.Det betyder samtidig, at kommunalbestyrelsen ikke længere skal påtage sigde administrative opgaver, der er forbundet med borgernes varetagelse afarbejdsgiveransvaret, såsom udbetaling af løn, skat, indbetaling af feriepen-ge, indbetaling til ATP, indbetaling til den private barselsudligningsfond, teg-ning af og betaling for arbejdsskadeforsikring og udbetaling af løn undersygdom.Formålet med kravet om CVR-registrering er at lette kommunalbestyrelsensadministrative opgaver i forbindelse med ordningen samtidig med, at borger-ne fortsat har en mulighed for selv at udvælge og antage en leverandør.Samtidig forventes det, at risiko for misbrug af ordningen minimeres.
Karen Hækkerup/ Eva Pedersen