Socialudvalget 2012-13
L 121
Offentligt
1218890_0001.png
1218890_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 22. februar 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
SSC/ J.nr. 2011-5997
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af den 14. februar2013 følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 17 ad L121. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne-Mette Winther Christiansen (V).
Spørgsmål nr. 17:”Vil ministeren kommentere på Dansk Erhvervs frygt om, at lovforslaget kanfragmentere fritvalgsområdet, da ændringerne potentielt åbner op for 98forskellige fritvalgsordninger med øgede administrative byrder til følge?”
Svar:Den fleksibilitet, der åbnes op for med lovforslaget, giver kommunalbestyrel-sen flere muligheder for at konkurrenceudsætte hjemmehjælpen og tilrette-lægge det frie valg på flere måder til gavn for borgerne. Kommunalbestyrel-sen vil eksempelvis kunne tilbyde borgerne et fritvalgsbevis på hjælp til ind-køb ud fra en kommunalpolitisk vurdering af, at borgerne har gode mulighe-der for at vælge blandt de handlende i lokalområdet, eller at lave et samletudbud af madservice i hjemmeplejen og skolemad for at give de ældre ogeleverne flere og bedre menuvalg.Servicelovens nugældende regler giver kommunalbestyrelsen mulighed forat tilrettelægge det frie valg med tre forskellige ordninger. Hovedparten afkommunerne anvender ifølge KL godkendelsesmodellen, fordi de frygter attabe udbuddet og dermed ikke at kunne løfte deres forsyningsansvar overforborgerne. Dertil er det op til den enkelte kommunalbestyrelse at fastsætteselve indholdet i serviceniveau, kvalitetsstandarder og kvalitetskrav, hvilketigen påvirker opgavens indhold og afregningsprisen til leverandørerne.
2
På den baggrund vil der allerede i dag være forskelle i forudsætningerne forat blive leverandør på tværs af landets kommuner, uanset om kommunerneanvender udbuds- eller godkendelsesmodellen, fordi kommunerne er for-skellige og har forskellige behov, der skal dækkes. De private leverandørerhar dermed også i dag en opgave forbundet med at sætte sig ind i de for-skellige kommunale krav, når de ønsker at opnå godkendelse somfritvalgsleverandører.
Karen Hækkerup/ Eva Pedersen