Socialudvalget 2012-13
L 121
Offentligt
1218957_0001.png
1218957_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 22. februar 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
SSC/ J.nr. 2011-5997
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af den 14. februar2013 følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 21 ad L121. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne-Mette Winther Christiansen (V).
Spørgsmål nr. 21:”Vil ministeren uddybe, i hvilke tilfælde en kommune vil kunne fratage borge-ren mulighed for at varetage et fritvalgsbevis, herunder inddrage hensynet tilborgerens fysiske og psykiske tilstand?”
Svar:Det foreslås, at kommunalbestyrelsen kan fratage borgere retten til at mod-tage hjælpen via fritvalgsbeviset, hvis borgeren efter kommunalbestyrelsensvurdering ikke har vist sig i stand til at administrere ordningen, eksempelvishvis en borger gentagne gange har anmodet kommunen om levering af er-statningshjælp, eller hvis den leverede hjælp ikke er i overensstemmelsemed afgørelsen om hjælp.Kommunalbestyrelsen kan også træffe afgørelse om, at en borger, der ervisiteret til fritvalgsbeviset, ikke længere kan modtage hjælpen via ordnin-gen, hvis det vurderes, at den pågældende ikke længere er i stand til athåndtere fritvalgsbeviset på forsvarlig vis. Det kan eksempelvis være tilfæl-det i forhold til borgere, der har udviklet udtalt svækkelse o.a. efter tildelin-gen af fritvalgsbeviset. Det skal understøtte, at kommunalbestyrelsen kanopfylde sin omsorgspligt.I de tilfælde, hvor kommunalbestyrelsen vurderer, at en borger ikke kan be-nytte et fritvalgsbevis, har borgeren krav på at få hjælpen i form af et kom-
2
munalt tilrettelagt tilbud om hjemmehjælp, idet kommunalbestyrelsen harforsyningsansvaret.Endelig kan kommunalbestyrelsen til enhver tid opsige fritvalgsbevisordnin-gen med modtagerne af ordningen, hvis kommunen i stedet eksempelvisønsker at anvende en godkendelsesordning. Som det gælder i dag, har bor-gernes et retskrav på, at kommunalbestyrelsen skaber grundlag for, at bor-gerne har frit valg af leverandør. Det er kommunalbestyrelsen, der som ho-vedregel beslutter, hvordan det frie valg skal tilrettelægges, jf. også denforeslåede § 91, stk. 1.
Karen Hækkerup/ Eva Pedersen