Retsudvalget 2012-13, Retsudvalget 2012-13, Retsudvalget 2012-13
L 128 , L 128 A , L 128 B
Offentligt
1233979_0001.png
1233979_0002.png
1233979_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
5. april 2013FærdselskontoretStinne Andersen2013-0037-0030734882
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 17 vedrørende forslag til lovom ændring af færdselsloven (L 128), som Folketingets Retsudvalg harstillet til justitsministeren den 2. april 2013. Spørgsmålet er stillet efter øn-ske fra Karsten Nonbo (V).
Morten Bødskov/Niels Henrik Larsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 17 vedrørende forslag til lov om ændring af færdselslo-

ven (L 128):

”I besvarelsen af spørgsmål 10 oplyses det, at ”medlemsstater-ne bør kunne stille krav om lægeundersøgelser…”. Betyderdette, at Danmark helt kan undlade og/eller lave egne regler ogalderskrav for sådanne undersøgelser, herunder tidslængdenmellem to undersøgelser? Eller er der specifikke EU-krav, og igivet fald hvilke, som skal overholdes i den forbindelse?”

Svar:

1.

Det følger af artikel 7, stk. 1, sammenholdt med bilag III i 3. kørekortdi-rektiv, at udstedelse af kørekort er betinget af,- at ansøgeren opfylder de lægelige minimumskrav,- at ansøgere i gruppe 1 (førere af køretøjer i kategori A, A1, A2, AM, B,B1 og BE) skal underkastes en lægeundersøgelse, hvis det i forbindelsemed de formaliteter, der kræves gennemført, eller under de prøver, de skalaflægge, inden de erhverver kørekort, viser sig, at deres evne til at føremotorkøretøj er nedsat af en af de grunde, der er omhandlet i bilag III, og- at medlemsstaterne kan opstilles strengere standarder end foreskrevet ibilag III for udstedelse og fornyelse af kørekort.Af artikel 7, stk. 3, fremgår bl.a., at ved fornyelse – dvs. udstedelse i for-bindelse med udløb af den administrative gyldighedsperiode – af kørekorttil kategori AM, A1, A2, A, B, B1 og BE kan medlemsstaterne forlangekontrol af, at mindstekravene med hensyn til fysisk og psykisk egnethed tilat føre motorkøretøj (fortsat) er opfyldt.Som det fremgår af besvarelsen af spørgsmål nr. 10 vedrørende lovforsla-get, fremgår det bl.a. af præambel nr. 9 til 3. kørekortdirektiv, at medlems-staterne bør kunne stille krav om lægeundersøgelser for at sikre, at mind-stekravene med hensyn til fysisk og psykisk egnethed til at føre motorkø-retøjer er opfyldt. Det fremgår videre, at af hensyn til gennemskuelighedenbør sådanne lægeundersøgelser tidsmæssigt falde sammen med kørekort-fornyelsen, og deres hyppighed bør således være bestemt af kørekortetsgyldighedsperiode.Bestemmelser om den administrative gyldighedsperiode for kørekortfremgår af artikel 7 i 3. kørekortdirektiv.

2.

De danske regler om kørekort er udformet i overensstemmelse hermed.2
Danmark har i forbindelse med implementeringen af 3. kørekortdirektivvalgt at udnytte direktivets mulighed for – i overensstemmelse med de hid-til gældende danske regler – at stille et mere generelt krav om lægeunder-søgelse som betingelse for udstedelse og fornyelse af kørekort.Det følger således af § 3, stk. 4, i kørekortbekendtgørelsen, at en ansøg-ning om kørekort, bortset fra ansøgning om kørekort til kategori AM (lilleknallert), skal vedlægges en lægeattest, der opfylder kravene i bekendtgø-relsens § 31.Det følger af kørekortbekendtgørelsens § 93, stk. 4, at ansøgning om for-nyelse af kørekort til kategori AM, A1, A2, A, B og B/E, hvis ansøgerenpå tidspunktet for kørekortets udstedelse er fyldt 70 år, eller der ansøgesom fornyelse på baggrund af, at kørekortets gyldighedstid udløber somfølge af, at ansøgeren fylder 70 år, eller kørekortets gyldighedstid er indi-viduelt fastsat efter § 83, stk. 1, skal vedlægges en lægeattest, jf. § 3, stk.4. Dette gælder dog ikke ansøgning om fornyelse af kørekort til kategoriAM (lille knallert).

3.

Det bemærkes, at lovforslaget ikke vedrører reglerne om de helbreds-mæssige betingelser eller alderskravene for udstedelse og fornyelse af kø-rekort, og at der ikke er aktuelle planer om at ændre de danske regler om,hvornår der stilles krav om lægeattest ved udstedelse eller fornyelse af kø-rekort.
3