Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
L 130
Offentligt
1226821_0001.png
1226821_0002.png
1226821_0003.png
Asyl- og Visumkontoret
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
15. marts 2013Asyl- og VisumkontoretAne Røddik Christensen2013-0037-0027701977
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 23 vedrørende forslag til lovom ændring af udlændingeloven, kildeskatteloven og integrationsloven(Adgang for asylansøgere til at arbejde og bo uden for asylcentre samtoverdragelse af en del af politiets sagsbehandling i den indledende fase afasylprocessen til Udlændingestyrelsen m.v.) (L 130), som Udvalget forUdlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsministeren den 22.februar 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Tom Behnke (KF).
Morten Bødskov/Christina Toftegaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 23 vedrørende forslag til lov om ændring af udlændin-

geloven, kildeskatteloven og integrationsloven (Adgang for asylansø-

gere til at arbejde og bo uden for asylcentre samt overdragelse af en

del af politiets sagsbehandling i den indledende fase af asylprocessen

til Udlændingestyrelsen m.v.) (L 130):

”Ministeren bedes oplyse, hvilken form for samarbejde det er,man som afvist asylansøger skal udvise for at være berettigettil at flytte uden for asylcenteret og bosætte sig og arbejde, set ilyset af at man inden for en uges tid kan komme til et hvilketsom helst sted på jordkloden, hvis man vil.”

Svar:

Det fremgår af bemærkningerne til forslaget, at det er en betingelse for atfå adgang til at arbejde og bo uden for asylcentrene (bortset fra de særligeboliger til børnefamilier efter § 42 a, stk. 8), at den pågældende asylansø-ger medvirker til asylsagens oplysning og sin eventuelle udrejse udenugrundet ophold.Udlændingeloven forudsætter, at udlændinge medvirker til sagsbehandlin-gen. Således følger det af udlændingelovens § 40, stk. 1, 1. og 2. pkt., at enudlænding skal meddele de oplysninger, som er nødvendige til sagens op-lysning, og efter tilsigelse skal give personligt møde og på begæring stillesit pas eller sin rejselegitimation til rådighed ved behandlingen af sagen.Efter § 40, stk. 4, 1. pkt., har en udlænding, når politiet drager omsorg forudrejsen, desuden pligt til at meddele de nødvendige oplysninger samtpligt til at medvirke til tilvejebringelsen af nødvendig rejselegitimation ogvisum og til udrejsen i øvrigt.Medvirkenskravet er nærmere beskrevet i bemærkningerne til lovforslaget.Det fremgår heraf, at medvirken indebærer, at asylansøgeren kommer tilaftalte møder med myndighederne og for eksempel afgiver forklaring ellerfremlægger de dokumenter, som er medbragt til Danmark, eller som ansø-geren med rimelighed må forventes at kunne fremskaffe uden at eksponeresig over for hjemlandets myndigheder. Medvirken indebærer endvidere, atasylansøgeren deltager i sprogtest, aldersundersøgelse, torturundersøgelseeller anden undersøgelse, og at ansøgeren samtykker til indhentelse af an-søgerens asylsag i andre europæiske lande.I udsendelsesfasen indebærer medvirken, at udlændingen underskriver enerklæring om, at den pågældende vil medvirke til udrejsen. Desuden skal2
den pågældende meddele de fornødne oplysninger til, at politiet kan frem-skaffe rejsedokumentation til udrejsen, om nødvendigt give møde på hjem-landets ambassade i Danmark med henblik på at få udstedt rejsedokumenteller lade sig fremstille for en delegation fra hjemlandet med henblik på atfastslå identiteten.
3