Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
L 130
Offentligt
1226828_0001.png
1226828_0002.png
Asyl- og Visumkontoret
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
15. marts 2013Asyl- og VisumkontoretAne Røddik Christensen2013-0037-0027704284
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 25 vedrørende forslag til lovom ændring af udlændingeloven, kildeskatteloven og integrationsloven(Adgang for asylansøgere til at arbejde og bo uden for asylcentre samtoverdragelse af en del af politiets sagsbehandling i den indledende fase afasylprocessen til Udlændingestyrelsen m.v.) (L 130), som Udvalget forUdlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsministeren den 22.februar 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Tom Behnke (KF)
Morten Bødskov/Christina Toftegaard Nielsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 25 vedrørende forslag til lov om ændring af udlændin-

geloven, kildeskatteloven og integrationsloven (Adgang for asylansø-

gere til at arbejde og bo uden for asylcentre samt overdragelse af en

del af politiets sagsbehandling i den indledende fase af asylprocessen

til Udlændingestyrelsen m.v.) (L 130):

”Ministeren bedes oplyse, om man kan bo og arbejde uden forasylcenteret, hvis man som afvist asylansøger siger, at mangerne vil samarbejde, men fastholder, at man ikke vil udrejsefrivilligt.”

Svar:

En afvist asylansøger, der nægter at udrejse frivilligt, opfylder ikke kravetom medvirken og kan dermed som det klare udgangspunkt ikke arbejde el-ler bo uden for asylcentrene (bortset fra de særlige boliger for børnefamili-er efter § 42 a, stk. 8).Det fremgår imidlertid af asylaftalen, at medvirkenskravet kan fraviges ihelt særlige tilfælde. Det drejer sig om situationer, hvor det på baggrund afde generelle oplysninger om den sikkerhedsmæssige og menneskeretligesituation i et land er besluttet at berostille tvangsmæssige udsendelser tildet pågældende land. Der kan endvidere være tale om generelle vanskelig-heder, hvor det pågældende hjemland ikke ønsker at modtage de pågæl-dende afviste asylansøgere. I så fald kan de danske udlændingemyndighe-der ikke effektuere afgørelsen om udsendelse. For den enkelte asylansøgerindebærer dette, at asylansøgeren ikke kan blive udsendt tvangsmæssigt.På den baggrund bør det ikke have konsekvenser i forhold til mulighedenfor at tage beskæftigelse, hvis udlændingen allerede er i arbejde. Kravetom medvirken vil dog genindtræde, så snart berostillelsen af de tvangs-mæssige udsendelser til det givne land ophæves.
2