Kommunaludvalget 2012-13
L 132
Offentligt
1227495_0001.png
1227495_0002.png
Folketingets Kommunaludvalg
Sagsnr.2013-05189Doknr.74651Dato18-03-2013
Folketingets Kommunaludvalg har d. 8. februar 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 15 (L132) til økonomi- og indenrigsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF).Spørgsmålnr. 15:”Ministeren bedes redegøre for, hvorfor man ikke kunne vente til Demtech var færdig medsine undersøgelser i 2016, inden man fremsatte dette lovforslag?”Svar:DemTech-projektet er et tværfagligt forskningsprojekt under IT-Universitetet i København.Projektet har modtaget midler fra Det Strategiske Forskningsråd til i en periode på fem årfrem til 2016 at undersøge, om det er muligt at modernisere valgprocessen og samtidigtage højde for befolkningens tillid til troværdigheden af den anvendte teknologi.Projektetbeskæftiger sig ikke kun med selve stemmeafgivningen, men omfatter hele valgprocessenfra forberedelserne af valghandlingen, herunder udarbejdelse af valglisterne og kandidatli-sterne, til valgopgørelsen, herunder mandatberegningen og kandidatudvælgelsen. Nærme-re oplysning om DemTech-projektet findes på projektets hjemmeside:www.demtech.dk.Projektet er hverken igangsat eller finansieret af Økonomi- og Indenrigsministeriet. Lovfors-laget har derfor ikke umiddelbart nogen sammenhæng med forskningsprojektet.Ministeriet er løbende og har fra begyndelsen af projektet været i tæt dialog med projektetsforskere om udformning af et dansk system til digital stemmeafgivning og digital stemme-optælling. Ministeriet har således i samarbejde med DemTech afholdt en workshop i foråret2012, hvor forskellige interessenter blev indbudt til en drøftelse af, hvilke krav der skullestilles til et e-valgsystem i Danmark. Endvidere har DemTech været officiel høringspartunder høringen over lovforslaget forud for fremsættelsen. Forskerne vil desuden via enfølgegruppe eller lignende blive inddraget i det videre arbejde med at udforme kravspecifi-kationen til et kommende e-valgsystem og de administrative forskrifter, der skal regulerekommunernes gennemførelse af de første forsøg med e-valg. Endelig tiltænkes DemTechen central rolle i den efterfølgende uvildige evaluering af forsøg med e-valg.Spørgsmålet om lovforslagets evt. sammenhæng med DemTech-projektet var genstand foren del debat under 1. behandlingen af L 132 den 7. februar 2013, hvor der blev spurgt til,hvorfor ministeriet ikke har ventet med at fremsætte et lovforslag om digital stemmeafgiv-ning og digital stemmeoptælling, til projektet var færdigt og var fremkommet med sine re-sultater og anbefalinger.Det foranledigede DemTech-projektettil at udsende følgende pressemeddelelse den 8.februar 2013, som her citeres i sin helhed:
”DemTech:Forsøg med e-valg er en god idéDer blev henvist flittigt til forskningsprojektet DemTech under Folketingets første be-handling af forslaget om forsøg med e-valg. Men hvad mener forskerne egentlig?Som indlæg i den offentlige debat er her den korte version af forskernes kommenta-rer til det fremlagte forslag:Det fremgår af DemTechs høringssvar angående "Forslag om ændring af lov omvalg til Folketinget, lov om valg af danske medlemmer til Europa-Parlamentet og lovom kommunale og regionale valg (Digital stemmeafgivning og stemmeoptælling)”, atvi erpositiveoverfor forsøg med digital understøttelse af stemmeafgivning i Dan-mark.Det gælder også forsøg, som dem lovforslaget lægger op til i de kommende år medhenblik på at kunne tage kvalificeret stilling til e-valg. De erfaringer, som bliver gjorther, vil indgå i DemTechs samlede forskning oganbefalinger til fremtidig brug af digi-tale teknologier ved valg i Danmark.Som det fremgår af vores høringssvar, anbefaler vi, at det præciseres i lovforslaget:At der er tale om tidsafgrænsede forsøg med det formål at gøre danske erfa-ringer, som skal informere en beslutning om, hvordan man bedst kan under-støtte valghandlingen digitalt.Evaluering bør være obligatorisk. Den bør defineres og foretages af uvildigeinstanser. Evalueringen bør bygge på en grundig undersøgelse af sikker-hedsmæssige, organisatoriske og demokratiske forhold.At der stilles de strengest mulige eksplicitte krav til standarder for e-valgssystemet i lovkomplekset.
Vi anbefaler således, at forsøgene bliver defineret, udført og evalueret, så de kandanne baggrund for en informeret offentlig debat om fordele og ulemper ved e-valg –og følgende stillingtagen til om og på hvilken måde e-valg eventuelt bør indførespermanent i Danmark.”Det er såledesikkekorrekt som hævdet fra forskellig side, at forskergruppen bag Dem-Tech-projektet gerne havde set, at lovforslagets fremsættelse havde afventet projektetsfuldførelse i 2016. Tværtimod tilkendegiver DemTech i pressemeddelelsen, at det vil væreen god idé, at der laves forsøg med e-valg på nuværende tidspunkt med henblik på, atresultaterne af disse forsøg kan bibringe forskningsprojektet et værdifuldt empirisk grund-lag, der kan kvalificere forskningen og de afledte anbefalinger yderligere. Disse synspunk-ter er ministeriet enigt i og ser derfor ikke nogen grund til at afvente DemTech-projektetsafslutning, før de første forsøg med e-valg kan iværksættes.De opmærksomhedspunkter og anbefalinger, som DemTech har rejst over for ministeriet ibl.a. det ovenfor citerede pressemeddelelse samt i DemTechs høringssvar, vil naturligvisindgå i ministeriets videre overvejelser vedrørende lovforslaget og den kommende kravs-og regelfastsættelse i forbindelse hermed.
Med venlig hilsenMargrethe Vestager
2