Kommunaludvalget 2012-13
L 132
Offentligt
1230717_0001.png
1230717_0002.png
Folketingets Kommunaludvalg
Sagsnr.2013-06254Doknr.77349Dato25-03-2013
FolketingetsKommunaludvalg har d.15. marts 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 36(L 132) til økonomi- og indenrigsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Marlene Borst Hansen (RV).Spørgsmålnr. 36:”Nogle har fået opfattelsen af, at alle papirstemmesedlerne (papirsporet) bliver talt op.Andre har fået den opfattelse, at der kun vil blive taget optællingsstikprøver af papir-stemmesedlerne (papirsporet). Vil ministeren klargøre sin stillingtagen og klargørelovforslagets regler på dette område?”Svar:I lovforslagets bemærkninger, afsnit 4.4., står følgende angivet om manuelle kontrol-optællinger:”Det tænkes endvidere fastsat ved bekendtgørelse, i hvilket omfang de kompetente valg-myndigheder vil være forpligtet til at gennemføre manuelle kontroloptællinger. Det er hensig-ten, at der i hvert fald første gang, der gennemføres digital stemmeafgivning og digitalstemmeoptælling, vil blive stillet krav om en manuel kontroloptælling af samtlige digitalt af-givne og/eller optalte stemmer dels for at sikre, at det digitale afstemnings- og optællingssy-stem fungerer korrekt, dels af hensyn til tilliden til valghandlingen. Kontroloptællingen vilskulle omfatte det samlede afstemningsresultat, såvel fordelt på partier som på kandidater. Itilfælde af uoverensstemmelse mellem det digitale resultat og resultatet af den manuellekontroloptælling vil der kunne iværksættes yderligere kontrolmekanismer. Ved senere digita-le valg eller folkeafstemninger vil ministeriet, afhængig af de indhøstede erfaringer, overveje,om der fortsat skal stilles krav om manuel kontroloptælling af samtlige stemmer, eller omdenne kontrol kan begrænses til et krav om delvise eller stikprøvevise manuelle kontrolop-tællinger, hvis nærmere omfang fastsættes af de kompetente valgmyndigheder inden for derammer, der er fastsat af ministeriet. Under alle omstændigheder vil en maskinel optællingdog skulle suppleres af en kontroloptælling, hvis omfang bl.a. vil afhænge af, i hvilken ud-strækning der under kontroloptællingen viser sig afvigelser, der vil påvirke valgresultatet, ogaf de hidtil indhøstede erfaringer. Giver stikprøvekontrollerne anledning hertil, vil de kompe-tente valgmyndigheder kunne stille krav om manuel kontroloptælling af et yderligere antalstemmer, herunder efter omstændighederne eventuelt samtlige stemmer, før afstemnings-bogen henholdsvis valgbogen kan underskrives.Det vil endvidere blive fastsat, at såfremt der på baggrund af den manuelle kontroloptællingog eventuelt gennemførte yderligere kontroller fortsat hersker tvivl om rigtigheden af denelektroniske stemmeoptælling, er det resultatet af den manuelle kontroloptælling, der gårforud for det elektronisk optalte.”
Jeg kan endvidere henvise til mit svar på spørgsmål nr. 1 (L 132) fra FolketingetsKommunaludvalg, hvor jeg blev anmodet om at yde teknisk bistand til et ændringsfor-
slag til L 132, der sikrer, at valgmyndighederne erforpligtedetil at gennemføre manu-elle kontroloptællinger af samtlige papirkopier af de digitalt afgivne stemmer vedallevalg og folkeafstemninger, hvor der gennemføres digital stemmeoptælling.Ud over ændringsforslaget har jeg i svaret angivet, at jeg positivt vil overveje min stil-lingtagen til et sådant ændringsforslag.
Med venlig hilsenMargrethe Vestager
2