Kommunaludvalget 2012-13
L 132
Offentligt
1227426_0001.png
1227426_0002.png
Folketingets Kommunaludvalg
Sagsnr.2013-05189Doknr.74634Dato18-03-2013
Folketingets Kommunaludvalg har d. 8. februar 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 8(L 132) til økonomi- og indenrigsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF).Spørgsmål nr. 8:”Kan ministeren oplyse tidshorisonten for forsøgene med e-valg, herunder hvor længede vil foregå, og i hvilken grad Folketinget vil blive inddraget, inden e-valg eventueltgøres permanent i Danmark?”Svar:I afsnit 5.3. til lovforslagets bemærkninger er anført følgende om lovforslagets forven-tede tidshorisont:”Lovforslaget skaber hjemmel til, at økonomi- og indenrigsministeren efter en kommunalbe-styrelses ansøgning herom kan tillade denne, at stemmeafgivningen i kommunen, stemme-optællingen eller begge dele kan ske digitalt ved valg til Folketinget, Europa-Parlamentsvalg,kommunale og regionale valg samt landsdækkende grundlovsbestemte folkeafstemninger.Tilladelse skal indhentes forud for hvert valg eller afstemning. Tilladelsen vil kunne tilbage-kaldes af ministeriet til enhver tid, hvis kommunen ikke overholder de fastsatte individuellevilkår eller regler for tilrettelæggelsen eller gennemførelsen af den digitale afstemning ellerstemmeoptælling, eller særlige valgmæssige hensyn i øvrigt tilsiger det.”
Der er ikke i lovforslaget fastsat en udløbsdato for, ved hvor mange valg kommunernevil kunne søge om tilladelse til gennemførelse af digital stemmeafgivning og/eller digi-tal stemmeoptælling.I de specielle bemærkninger til den i lovforslaget foreslåede § 74 b, stk. 1, i folketings-valgloven er herudover bl.a. anført følgende:”Hvis de første erfaringer med e-valg viser sig ikke at være tilfredsstillende, kan ministerietsåledes undlade at give tilladelse til gennemførelse af digital stemmeafgivning og/ellerstemmeoptælling ved efterfølgende valg og folkeafstemninger, eller alternativt give en tilla-delse på ændrede vilkår”.
I høringsnotatet til lovforslaget (L 132 – bilag 1) er der i afsnit 9, side 30, herudoverangivet følgende om den forventede tidshorisont:”Det er klart, at der kan blive behov for en revision af denne ordning på længere sigt, hviskommunerne i en årrække har gennemført succesfuld afholdelse af digitale valg og folkeaf-stemninger og måtte ønske at gøre ordningen mere permanent. Ministeriet forudsætter i såfald, at valglovgivningen vil skulle ændres. Folketinget vil derved få lejlighed til at tage forny-et stilling til spørgsmålet, hvis det måtte blive aktuelt at gøre ordningen mere permanent.”
I lovforslagets afsnit 5.6. om evaluering af forsøg med digital stemmeafgivning ogstemmeoptælling er endvidere anført følgende:
”Økonomi- og Indenrigsministeriet kan efter forslaget foranstalte, at der foretages en evalue-ring af anvendelsen af digital stemmeafgivning og stemmeoptælling ved et eller flere lovbe-stemte valg og folkeafstemninger. Det forudsættes, at ministeriet vil foranstalte, at der fore-tages en grundig evaluering af i hvert fald de første valg eller afstemninger, der gennemfø-res ved digital stemmeafgivning og stemmeoptælling. Datatilsynet, handicaporganisationerog it-faglig og anden ekspertise vil blive inddraget i relevant omfang ved evalueringen.Formålet med de første evalueringer af anvendelsen af digital stemmeafgivning og/eller digi-tal stemmeoptælling ved et eller flere valg eller folkeafstemninger er at tilvejebringe et be-slutningsgrundlag for, hvorvidt og i givet fald på hvilken måde muligheden for lovbestemtedigitale valg og folkeafstemninger skal opretholdes. Økonomi- og Indenrigsministeriet vil af-give en redegørelse til Folketingets Kommunaludvalg og Udvalg til Valgs Prøvelse herom.Evalueringen skal således belyse, om en digitalt understøttet stemmeafgivning og stemme-optælling kan gennemføres med den fornødne sikkerhed og indeholder de forventede forde-le, herunder bl.a. forbedrede muligheder for stemmeafgivning for personer med handicap,eliminering af utilsigtet ugyldige stemmesedler og mere nøjagtig optælling samt administrati-ve og økonomiske driftsbesparelser i forhold til afviklingen af traditionelle valg.Evalueringen skal endvidere belyse de samlede omkostninger for kommunerne ved enovergang til digital stemmeafgivning og/eller stemmeoptælling.Evalueringen skal også undersøge, om forsøgene har haft en effekt og i givet fald på hvilkenmåde tilliden til valghandlingen påvirkes af forsøgene.Evalueringen skal desuden bl.a. undersøge de anvendte systemers brugervenlighed somoplevet af både vælgere og valgadministrationen, handicapvenligheden, eventuelle proble-mer med systemets funktionalitet før, under og efter afstemningen, systemets eliminering afugyldige stemmer, evt. ændring af vælgeradfærd (f.eks. om en ændret brugerflade fører tilet forholdsvis større antal parti-/listestemmer frem for personlige stemmer end vanligt, ogom der er flere eller færre, der stemmer blankt, når der ikke længere kan afgives en ugyldigstemme osv.), optællingens hastighed og korrekthed osv.
I lyset af det ønske, der er udtrykt bl.a. under førstebehandlingen af lovforslaget til, atFolketinget efter hvert valg eller folkeafstemning, hvor der er anvendt digital stemme-afgivning og/eller digital stemmeoptælling, inddrages i beslutningen om, hvorvidt så-danne forsøg kan fortsætte, tilkendegiver jeg hermed, at ministeriet vil forpligte sig tilat gennemføre den i lovforslaget beskrevne grundige og uvildig evaluering efterhvertvalg/hver afstemning, hvor der anvendes digital stemmeafgivning og/eller digitalstemmeoptælling. Denne evaluering vil som nævnt i lovforslagets bemærkningersammen med en redegørelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet blive tilsendtKommunaludvalget og Udvalget til Valgs Prøvelse med henblik på drøftelse i udvalge-ne og evt. afgivelse af beretning, hvis udvalgene måtte ønske det.Der kan så efterfølgende efter forretningsordenens nærmere regler ske en principieldrøftelse og stillingtagen i Folketingssalen (f.eks. ved fremsættelse af et beslutnings-forslag fra enten regeringen eller et eller flere medlemmer af Folketinget eller i form afen indstilling fra et udvalg) af, hvorvidt der skal stoppes for yderligere forsøg med e-valg, eller om der fortsat skal kunne gives tilladelse til digital stemmeafgivning ogstemmeoptælling, og i givet fald på hvilke vilkår blandt andet på grundlag af de anbe-falinger, der måtte indgå i evalueringen m.v.Denne tilkendegivelse vil jeg anmode Kommunaludvalget om at få optaget som enudtalelse til betænkningen over lovforslaget.
Med venlig hilsenMargrethe Vestager
2