Kommunaludvalget 2012-13
L 132
Offentligt
1227435_0001.png
1227435_0002.png
Folketingets Kommunaludvalg
Sagsnr.2013-05189Doknr.74636Dato18-03-2013
Folketingets Kommunaludvalg har d. 8. februar 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 9(L 132) til økonomi- og indenrigsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF).Spørgsmål nr. 9:”Kan ministeren bekræfte, at det i dag ikke er muligt at sikre en gennemsigtighed ivalgprocessen ved e-valg, så resultatet kan verificeres og samtidig have fuldstændiganonymitet i stemmeafgivelsen, uden at gå på kompromis med en af delene?”Svar:Lad mig begynde med at slå fast, at e-valg ikke vil blive gennemført i Danmark, medmindre vi kan være sikre på, at stemmehemmeligheden kan bevares. Stemmehem-meligheden er i dag et fundamentalt og grundlovssikret princip ved afholdelse af valg iDanmark, og det skal det også være fremover.Et system til digital stemmeafgivning og/eller digital stemmeoptælling, som ikke måtteoverholde de krav, vi vil stille til sikring af stemmehemmeligheden, vil derfor ikke bliveanvendt.Jeg forstår imidlertid ikke umiddelbart den modsætning, der opstilles i spørgsmålet,som synes at forudsætte, at man er nødt til enten at vælge hensynet til at kunne verifi-cere valgresultatet eller at vælge at sikre stemmehemmeligheden.Hvis der med verificering af valgresultatet menes, at det skal være muligt for vælgerenselv at verificere, hvad vedkommende har stemt på, er mulighederne herfor mindstlige så gode, om ikke bedre, ved digitale valg.Ved et e-valgsystem med et papirspor, som er det, der påtænkes anvendt i Danmark,vil det være muligt for vælgerne manuelt at verificere resultatet af deres stemmeafgiv-ning, idet det valg, der foretages af vælgerne ved hjælp af stemmemaskinen – hvadenten det er et valg af et parti, en kandidat, eller afgivelse af en blank stemme – vilblive printet på et papirspor, som maskinen udskriver til den enkelte vælger, og somvælgeren skal tage med ud af stemmerummet og lægge i en stemmekasse. Forskel-len er blot, at stemmekassen også kan læse stemmen digitalt og derved optælle destemmer, der bliver lagt i kassen.Faktisk har digitale valg her den fordel, at vælgeren kun vanskeligt kan komme til atafgive en utilsigtet ugyldig stemme. Vælgeren har således med digitale valg en størresikkerhed for, at det valg, vælgeren har foretaget og afmærket på stemmesedlen (pa-pirsporet), også vil blive forstået korrekt af dem, der skal tælle stemmerne op, hvadenten det er en maskine eller en tilforordnet vælger.
Hvis der med verificering af valgresultatet menes mulighed for sikring af, at resultateter udtryk for vælgernes stemmeafgivelse, sikrer papirsporet, at det altid vil være muligtat foretage en fuldstændig manuel optælling af de afgivne stemmer.I bemærkningerne til lovforslaget, afsnit 4.1., er i øvrigt anført følgende om sikring afstemmehemmeligheden ved digitale valg:”Digital stemmeafgivning og digital stemmeoptælling skal opfylde de samme krav omanonymitet, stemmehemmelighed og frie valg (dvs. den beskyttelse mod utilbørlig på-virkning og stemmesalg, der ligger i, at stemmeafgivningen sker hemmeligt og underkontrollerede former) som traditionelle valg og folkeafstemninger. Der vil bl.a. blive stilletkrav om, at der ikke kan foretages en kobling mellem den enkelte vælger og dennesstemmeafgivning, så stemmehemmeligheden bevares. Systemet må ikke afsløre denenkelte vælgers stemmeafgivning, og systemet må heller ikke kunne optælle de afgivnestemmer, førend alle stemmer er afgivet, og optællingssystemetpå autoriseret vis er ble-vet aktiveret. Det vil i den videre udmøntning af kravene blive sikret, at bl.a. grundlovenskrav til stemmehemmelighed overholdes.”
Det er således ikke meningen, at den afgivne stemme skal registreres på vælgerensidentitet ved e-valg. Der skal netop ikke være nogen som helst digital eller anden for-bindelse mellem registreringen på valglisten af, at vælgeren er mødt op for at stemme,og den stemme, som den pågældende efterfølgende afgiver. Der sker jo heller ikkenogen kobling mellem de to ting ved afvikling af valg i dag – hverken på valgstedermed papirvalglister eller på valgsteder med digitale valglister.Det er heller ikke nødvendigt at koble vælgerens stemme til vælgerens identitet for atsikre sig mod, at vælgeren stemmer mere end én gang. Når vælgeren først er krydsetaf på valglisten, vil vælgeren som i dag ganske enkelt ikke kunne henvende sig efter-følgende og stemme igen – det er derfor der føres en valgliste. Sådan fungerer det idag, og sådan vil det også fungere ved e-valg.Stemmeafgivningen vil også blive indrettet på en måde, så det er fuldstændigt åben-lyst for vælgerne, at der ikke kan ske nogen kobling mellem, hvem der er mødt op påvalgstedet, og hvad vælgeren så har stemt. Endvidere vil der naturligvis blive stilletkrav til, at systemet skal sikre vælgernes anonymitet, f.eks. ved:at stemmemaskinen ikke må gemme oplysninger om, hvad der er stemt på,efter vælgeren har afsluttet sin stemmeafgivning og fået printet papirsporet,at e-valgudstyret i øvrigt skal gennemgå en nulstillingsprocedure efter valg-handlingen er afsluttet,at e-valgudstyret ikke må tilkobles netværk for at forhindre overvågning,at e-valgudstyret er passende afskærmet mod både fysisk og elektroniskovervågning.
Med venlig hilsenMargrethe Vestager
2