Retsudvalget 2012-13
L 133
Offentligt
1237870_0001.png
1237870_0002.png
1237870_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
16. april 2013Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Jean Elisabeth HørdumSagsnr.: 2013-0037-0031Dok.:717829
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 13 vedrørende forslag til lovom ændring af straffeloven, lov om fuldbyrdelse af straf m.v. og lov omstatens uddannelsesstøtte (Udvidet mulighed for prøveløsladelse og fod-lænkeafsoning, SU i skoleperioder under uddannelsen til fængselsbetjentm.v). (L 133), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministerenden 12. marts 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Laurit-zen (V).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 13 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af straffeloven, lov om fuldbyrdelse af straf m.v. og

lov om statens uddannelsesstøtte (Udvidet mulighed for prøveløsladel-

se og fodlænkeafsoning, SU i skoleperioder under uddannelsen til

fængselsbetjent m.v.) (L 133):

”Vil ministeren oplyse, om Justitsministeriet på nogen mådehar bedt om redigering af konkrete høringssvar til lovforslaget,sådan som Økonomi- og Indenrigsministeriet for eksempelgjorde i forhold til høringssvaret fra statsforvaltningen i Nord-jylland til regeringens lovforslag om nedlæggelse af jord-brugskommissionerne og oprettelse af nye jordfordelings-kommissioner m.v.?”

Svar:

1.

I det omfang der foreligger et over-/underordnelsesforhold mellem etministeriums departement og en myndighed, som hører under vedkom-mende ministeriums område, har det pågældende departement en rækkestyrings- og tilsynsbeføjelser i forhold til den pågældende myndighed.Over-/underordnelsesforholdet indebærer, at et departement i sidste instansvil kunne give en underordnet myndighed en instruks om, hvad eksempel-vis et høringssvar eller et bidrag til besvarelse af et folketingsspørgsmålskal indeholde.Dette vil i givet fald naturligvis skulle ske inden for nærmere bestemterammer, hvilket bl.a. indebærer, at der ikke må gives instrukser, der forud-sætter, at der handles i strid med lovgivningen m.v. Kravene for almindeligfaglighed skal endvidere respekteres.Om de nærmere rammer for den nævnte instruktionsbeføjelse kan der hen-vises til Justitsministeriets besvarelse af 4. marts 2013 af spørgsmål nr. 9(Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Forretningsordenen.

2.

Som ligeledes anført i besvarelsen af spørgsmål nr. 9 er det, når detgælder underliggende myndigheders afgivelse af høringssvar vedrørendelovudkast fra andre ministerier, ofte naturligt, at der er en dialog med detoverordnede departement om det pågældende høringssvar.Inden for Justitsministeriets område vil der i overensstemmelse hermed imange tilfælde kunne være behov for en sådan dialog.2

3.

Justitsministeriet har ikke bedt underliggende myndigheder om redige-ring af nogen høringssvar til lovforslaget.
3