Retsudvalget 2012-13
L 133
Offentligt
1237849_0001.png
1237849_0002.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
16. april 2013Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Jean Elisabeth HørdumSagsnr.: 2013-0037-0031Dok.:693531
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 4 vedrørende forslag til lov omændring af straffeloven, lov om fuldbyrdelse af straf m.v. og lov om sta-tens uddannelsesstøtte (Udvidet mulighed for prøveløsladelse og fodlæn-keafsoning, SU i skoleperioder under uddannelsen til fængselsbetjent m.v).(L 133), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den18. februar 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen(V).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 4 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov

om ændring af straffeloven, lov om fuldbyrdelse af straf m.v. og lov

om statens uddannelsesstøtte (Udvidet mulighed for prøveløsladelse og

fodlænkeafsoning, SU i skoleperioder under uddannelsen til fængsels-

betjent m.v.) (L 133):

”Med bemærkningerne til L 133 åbner ministeren op for, atman kan undlade at tilbagekalde tilladelse til strafudmåling påbopælen, også selv om vilkårsovertrædelsen ikke er helt en-keltstående og bagatelagtig – vil ministeren redegøre for derammer, der dermed fremover vil være for vilkårsovertrædelsesamt for konsekvenserne af de ændrede rammer?”

Svar:

Som det fremgår af pkt. 4.2.4 i de almindelige bemærkninger til lovforsla-get, forudsættes det med lovforslaget, at der efter et konkret skøn skalkunne anlægges en vis, forhøjet tolerance over for overtrædelser af vilkå-rene for fodlænkeafsoning.Det gælder f.eks. i tilfælde, hvor det konstateres, at den dømte har over-trådt afsoningsvilkårene ved at indtage en mindre mængde alkohol.I sådanne tilfælde bør det efter Justitsministeriets opfattelse være muligt atundlade at tilbagekalde tilladelsen til fodlænkeafsoningen, hvis afsonings-forløbet i øvrigt vurderes som velfungerende, eller hvis tilbagekaldelsenkonkret må anses for et uproportionalt indgreb sammenholdt med vilkårs-overtrædelsen. Det vil være en forudsætning, at hensynet til det resociali-serende eller behandlingsmæssige arbejde med den dømte taler afgørendeimod tilbagekaldelse.Den foreslåede forhøjelse af tolerancen indebærer, at tilbagekaldelse i så-danne tilfælde vil kunne undlades, også selv om vilkårsovertrædelsen ikkeer helt enkeltstående og bagatelagtig. I stedet vil der som alternativ reakti-on være mulighed for at indskærpe vilkårene for fodlænkeafsoning og reg-lerne om tilbagekaldelse, ligesom der vil være mulighed for at fastsætteyderligere vilkår for afsoningen.Det vil som nævnt være op til en konkret vurdering, om der i det enkeltetilfælde bør anlægges en sådan forhøjet tolerance.
2