Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
L 148
Offentligt
1224884_0001.png
1224884_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 13. marts 2013Sagsnr.: 19344Dok.nr.: 504268
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 21. februar 2013stillet følgende spørgsmål nr. 15 vedrørende L 148 – Forslag til lov om ændring af lovom jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække (Regulering afkvælstofkvoten og indberetning af plantedække m.v.), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lene Espersen (KF), Erling Bonnesen (V), RenéChristensen (DF) og Mette Bock (LA).

Spørgsmål 15:

”Danmark har den strammeste regulering af kvælstoftilførslen i hele EU. I alle andrelande end Danmark ligger det indenfor god landmandspraksis, at tilføre mere kvælstof iår, hvor der er en stor nedbørsmængde i forårsmånederne. Det er ikke noget, der i deenkelte lande skal søges om, og ikke noget staten blander sig i. I Danmark er reglen omforhøjelse af kvælstofkvoten i forbindelse med ekstremt vejrlig indført, for ikke athavne i en situation, hvor ekstremt nedbør i forsommeren kan medføre et økonomiskmeget stort tab, specielt for landmænd på sandjord. Reglen har kun medført et ekstraforbrug i få år, men har afværget et unødvendigt stort tab som følge af undergødskningfor nogle bedrifter i nogle år. På baggrund heraf, har den eksisterende lovgivning altsåfungeret tilfredsstillende, og har ikke medført nogen egentlig merbelastning af miljøet.Vil ministeren med dette udgangspunkt redegøre for, om der i andre lande end Danmarker et forbud mod eftergødskning forårsaget af ekstremt vejrlig, eller om det ikketværtimod anses for at være god landmandspraksis, at tilføre mere kvælstof i de år, hvorder er en stor nedbørsmængde i forårsmånederne?”

Svar:

Jeg vil henvise til min besvarelse af spørgsmål 11, hvor af det fremgår at lovenindeholder ikke et forbud mod at foretage eftergødskning med kvælstof i tilfælde af storenedbørsmængder i forsommeren. Lovforslaget vedrører alene afskaffelsen afmuligheden for at give dispensation til forhøjelse af kvælstofkvoten ved ekstremevejrligstilfælde. Muligheden for dispensation er ikke indbygget i den senestegødskningsbekendtførelse, og som det fremgår af lovforslagets bemærkninger, foretagesændringen på baggrund af Kommissionens henstilling. Således sikres det, at vandmiljøet
ikke udsættes for en øget risiko for forurening. Jordbrugsvirksomheden vil fremadrettetskulle imødegå eventuelt ekstremt vejrlig, og dermed sikre en effektiv udnyttelse afjordbrugsvirksomhedens kvælstofkvote, ved f.eks. at gødske ad flere omgange.
Mette Gjerskov/Lars Ole Hansen
2