Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
L 148
Offentligt
1224921_0001.png
1224921_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 13. marts 2013Sagsnr.: 19344Dok.nr.: 502444
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 21. februar 2013stillet følgende spørgsmål nr. 16 vedrørende L 148 – Forslag til lov om ændring af lovom jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække (Regulering afkvælstofkvoten og indberetning af plantedække m.v.), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lene Espersen (KF), Erling Bonnesen (V), RenéChristensen (DF) og Mette Bock (LA).

Spørgsmål 16:

”Er ministeren enig i, at reglen om forhøjelse af kvælstofkvoten i forbindelse medekstremt vejrlig er indført, for ikke at havne i en situation, hvor ekstremt nedbør iforsommeren kan medføre et økonomisk meget stort tab, specielt for landmænd påsandjord, og at EU kommissionens indblanding alene skyldes de i forvejen megetrestriktive og detaljerede regler på området? Og i givet fald hvad vil ministeren gøre veddet?”

Svar:

Jeg er ikke uenig i, at bemyndigelsen i loven oprindeligt blev indført af hensyn tillandbrugserhvervet. Samtidig vil jeg dog bemærke, at jeg ikke er enig i præmissen om,at Kommissionen skulle se ekstra nidkært på de danske regler på grund af dissesdetaljeringsgrad.Under 1. behandlingen af L 148 kunne jeg konstatere, at der var bred enighed om, atloven skal overholdes. Dette gælder efter min mening også overholdelse af de EU-direktiver, som vi har forpligtet os til at overholde.
Som det fremgår af lovforslaget, så fjernes bemyndigelsen dels på grund afKommissionens henvendelse, og dels fordi jeg ikke mener, at miljøet skal betale fordidet regner meget. Sådan sikrer vi ikke vandmiljøet.Jordbrugsvirksomheden vil fremadrettet skulle imødegå eventuelt ekstremt vejrlig, ogdermed sikre en effektiv udnyttelse af jordbrugsvirksomhedens kvælstofkvote, vedf.eks. at gødske ad flere omgange.
Mette Gjerskov/Lars Ole Hansen
2