Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
L 148
Offentligt
1224881_0001.png
1224881_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 13. marts 2013Sagsnr.: 19344Dok.nr.: 502447
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 21. februar 2013stillet følgende spørgsmål nr. 24 vedrørende L 148 – Forslag til lov om ændring af lovom jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække (Regulering afkvælstofkvoten og indberetning af plantedække m.v.), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lene Espersen (KF), Erling Bonnesen (V), RenéChristensen (DF) og Mette Bock (LA).

Spørgsmål 24:

”Vil ministeren uddybende redegøre for de alternativer ministeren omtalte, der kunnetages i anvendelse, når det ikke er muligt at opfylde efterafgrødekravet, herunderredegøre for mulighederne i ny opgørelsesperiode, samt redegøre for hvad landmandenskal gøre for at undgå reduktion i kvælstofkvoten, når det alligevel, pga. vejret ellerandre forhold, ikke er muligt, at opfylde efterafgrødekravet eller erstatte med etalternativ?”

Svar:

Fra 2011 har det været muligt at erstatte kravet om efterafgrøder med fem alternativer,som omfatter nedsat N-kvote, udlægning af mellemafgrøder, overførsel af overskud afefterafgrøder fra en anden jordbruger, etablering af energiafgrøder og forbrænding affiberfraktionen af forarbejdet husdyrgødning. Herudover har jordbruger mulighed for atlade overskud af efterafgrøder fra tidligere planperioder indgå som opfyldelse afefterafgrødekravet.Jeg vil henvise til det, jeg sagde under 1. behandlingen af L 148 - det her handler omplanlægning. Når jordbrugeren skal planlægge sit sædskifte, så er det vigtigt, at hanallerede på dette tidspunkt også tager stilling til, om han vil så efterafgrøder eller gørebrug af et af alternativerne.
Hvis jordbrugeren ikke vælger at erstatte sit efterafgrødekrav med et af alternativerne,og hans udlagte efterafgrøder ikke lykkes, vil der være mulighed for at få overførtoverskud af efterafgrøder fra tidligere planperioder. Enten fra landmanden selv eller fraen anden jordbruger.Såfremt han ikke kan gøre brug af disse muligheder, så vil der med de foreslåedeændringer i loven blive foretaget en automatisk reduktion i jordbrugerens samlede N-kvote.Jeg vil dog understrege, at kravet om udlægning af efterafgrøder jo ikke er nyt. Det nyeer, at vi i højere grad end tidligere sikrer miljøeffekten af efterafgrøderne.
Mette Gjerskov/Lars Ole Hansen
2