Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
L 148
Offentligt
1227116_0001.png
1227116_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 18. marts 2013Sagsnr.: 19617Dok.nr.: 508104
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 12. marts 2013stillet følgende spørgsmål nr. 25 vedrørende L 148 – Forslag til lov om ændring af lovom jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække (Regulering af kvælstofkvo-ten og indberetning af plantedække m.v.), som hermed besvares.

Spørgsmål 25:

”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 11. marts 2013 fra Landbrug og Fødeva-rer, jf. L 148 – bilag 4.”

Svar:

Jeg vil i første omgang henvise til, at Landbrug og Fødevarers høringssvar er indgåendebehandlet i høringsnotatet til L 148, og jeg har derfor kun få yderligere bemærkningertil den foreliggende henvendelse.Af høringsnotatet fremgår, for så vidt angår økonomiske og administrative omkostnin-ger for erhvervet, at lovforslagets bemærkninger er blevet suppleret på baggrund af detafgivne høringssvar med oplysningerne om de merudgifter, som et gennemsnitligt land-brug vil have i de år, hvor landmanden efter de hidtidige regler ville have været beretti-get til dispensation.For så vidt angår det anførte vedr. opretholdelse af muligheden for dispensation i stedetfor automatisk nedsættelse af kvælstofkvoten begrundet i, at store nedbørsmængder iaugust ikke har ført til merudledning af kvælstof, vil jeg henvise til besvarelsen afspørgsmål 6.Med hensyn til ophævelse af muligheden for forhøjelse af kvælstofkvoten, så vil jeggentage, at bemyndigelsen også fjernes på grund af Kommissionens henvendelse for at
sikre overensstemmelse med nitratdirektivet. Jordbrugsvirksomheden vil fremadrettetskulle imødegå eventuelt ekstremt vejrlig og dermed sikre en effektiv udnyttelse afjordbrugsvirksomhedens kvælstofkvote ved f.eks. at gødske ad flere omgange.
Endelig vil jeg for så vidt angår den særskilte indberetning af efterafgrøder henvise tilbesvarelsen af spørgsmål 13, hvoraf det fremgår, at det er nødvendigt for NaturEr-hvervstyrelsen at have et entydigt billede af, hvor mange efterafgrøder den enkelte virk-somhed faktisk har på et konkret tidspunkt for at opnå den mest effektive administrationog kontrol af efterafgrødeordningen.
Mette Gjerskov
/Lars Ole Hansen
2