Retsudvalget 2012-13
L 161 Bilag 5
Offentligt
1248418_0001.png
1248418_0002.png
1248418_0003.png
1248418_0004.png
Til lovforslag nr.L 161
Folketinget 2012-13
Betænkning afgivet af Retsudvalget den 0. maj 2013
Udkasttil
Betænkningover
Forslag til lov om Politiets Efterretningstjeneste (PET)[af justitsministeren (Morten Bødskov)]1. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 27. februar 2013 og var til1. behandling den 14. marts 2013. Lovforslaget blev efter 1.behandling henvist til behandling i Retsudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 2 møder.HøringLovforslaget bygger betænkning nr. 1529/2012 om PETog FE. Justitsministeren sendte den 24. februar 2012 be-tænkningen til udvalget, jf. REU alm. del – bilag 269, folke-tingsåret 2011-12. Betænkningen har været sendt i høring,og den 26. februar 2013 sendte justitsministeren de indkom-ne høringssvar og et notat herom til udvalget.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget1 skriftlig henvendelse fra FN-forbundet.Jesper Petersen (S) Julie Skovsby (S) Mogens Jensen (S) Mette Reissmann (S) Ole Hækkerup (S) Rasmus Prehn (S)Jeppe Mikkelsen (RV) Zenia Stampe (RV) Camilla Hersom (RV) Karina Lorentzen Dehnhardt (SF)fmd.Mette Boye (SF)Pernille Skipper (EL) Johanne Schmidt-Nielsen (EL) Henning Hyllested (EL) Doris Jakobsen (SIU) Kim Andersen (V)Preben Bang Henriksen (V) Inger Støjberg (V) Karen Jespersen (V) Jan E. Jørgensen (V) Karsten Lauritzen (V)Kristian Pihl Lorentzen (V) Karsten Nonbo (V) Peter Skaarup (DF) Dennis Flydtkjær (DF) Pia Adelsteen (DF)Kim Christiansen (DF) Simon Emil Ammitzbøll (LA) Tom Behnke (KF)nfmd.Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.Justitsministeren har over for udvalget kommenteret denskriftlige henvendelse til udvalget.SpørgsmålUdvalget har stillet 19 spørgsmål til justitsministeren tilskriftlig besvarelse, som denne har besvaret.2. Indstillinger og politiske bemærkninger<>Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokku-rin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke re-præsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ik-ke adgang til at komme med indstillinger eller politiske ud-talelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen.
DokumentIdJournalnummer
2
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474522171512
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 161Bilagsnr.1234TitelHøringssvar og høringsnotat, fra justitsministerenUdkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetTidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetHenvendelse af 3/5-13 fra FN-forbundetOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 161Spm.nr.1TitelSpm. om en redegørelse for om tilsynets henstillinger, fulgte og ikke-fulgte, vil komme til offentlighedens kendskab og indgå i den almin-delige demokratiske debat i Folketinget, som led i den parlamentariskekontrol med regeringen og PET, til justitsministeren, og ministerenssvar herpåSpm. om overholdelse af reglerne i §§ 3, 4 og 7-11 i loven samt reglerudstedt i medfør heraf, til justitsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om en redegørelse for de samlede regler, der gælder for PET’svirke udover lovforslaget, til justitsministeren, og ministerens svarherpåSpm. om ministeren kan bekræfte, at der ved lovforslagets vedtagelsefor så vidt angår tilsyn med PET udelukkende er tale om indførelse afet uafhængigt tilsyn med PET’s behandling af oplysninger i tilknyt-ning til personregistreringer, til justitsministeren, og ministerens svarherpåSpm. om det er korrekt forstået, at medlemmer af ledelsen i lovligepolitiske organisationer kan blive genstand for registrering hos PETudelukkende på baggrund af deres lovlige politiske aktiviteter, til ju-stitsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvordan det skal forstås, at PET kan behandle oplysninger,herunder registrere personers lovlige politiske aktiviteter, så længedette, klassificeres som, at PET får mulighed for at »tilvejebringe bag-grundsmateriale til forståelse af generelle samfundsmæssige forhold«,til justitsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvordan tilsynet selv reelt bliver den der afgør, hvordan det-te »need to know« til enhver tid afgrænses i praksis, til justitsministe-ren, og ministerens svar herpåSpm. om ministeren vil sammenligne kontrol- og tilsynsordningerne ilovforslaget med de øvrige nordiske landes kontrol og tilsyn med de-res efterretningstjenester, til justitsministeren, og ministerens svar her-Spm. om, hvilke konsekvenser det vil have i praksis, at PET i dag erunderlagt et såkaldt nødvendighedskriterium ved personregistrering,og at der med lovforslaget indføres et såkaldt relevanskriterium, til ju-stitsministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren vil sammenligne lovforslaget med rapporten»Legal Standards and Best Practice for Oversight of Intelligence
23
4
5
6
7
8
9
10
4
11
12
13
14
15
16
17
18
19
Agencies« udgivet af DCAF, Human Rights Centre University of Dur-ham og EOS, til justitsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvorfor ministeren mener, at et uafhængigt tilsyn med PET,der er bredere end lovforslagets og som bl.a. omfatter tilsyn med ope-rative aktiviteter hos PET, vil kunne betyde, at fremmede efterret-ningstjenester ikke længere finder grundlag for at samarbejde medPET på samme måde som i dag, til justitsministeren, og ministerenssvar herpåSpm. om, hvilke fravigelser der konkret tænkes på, når ministerenbl.a. i fremsættelsestalen omtaler fravigelser fra de almindelige per-sondataretlige principper og begreber, som er nødvendige for at PETfortsat effektivt kan løse sine opgaver, til justitsministeren, og ministe-rens svar herpåSpm. om, hvem der hhv. i dag og efter det foreslåede lovgrundlag vilfå virkning skal fører tilsyn med at PET overholder indholdet af dedommerkendelser, der angår tjenesten, til justitsministeren, og mini-sterens svar herpåSpm. om, hvilke begrænsninger der er for at ombudsmanden kan førertilsyn med at PET følger reglerne, til justitsministeren, og ministerenssvar herpåSpm. om, hvilke konsekvenser der forventes at være ved den nye re-gulering af PET i forhold til, hvordan PET videregiver personfølsom-me oplysninger til fremmed magter, til justitsministeren, og ministe-rens svar herpåSpm. om det er korrekt, at parlamenterne i størstedelen af EU-med-lemsstaterne har en formel rolle i udpegning eller indstilling af de ik-ke-parlamentariske organer, der kontrollerer og fører tilsyn med efter-retningstjenesterne, til justitsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvilke forskelle der vil være i reglerne under hhv. den nu-værende lovgivning og efter lovforslaget får virkning, i forhold tilhhv. sletning af oplysninger, til justitsministeren, og ministerens svarherpåSpm. om, hvad praksis er for de tilfælde, hvor PET internt eller viaden interne kontrol bliver opmærksom på, at der er sket en fejlregistre-ring eller et lov-, regel- eller instruksbrud, til justitsministeren, og mi-nisterens svar herpåSpm. om kommentar til henvendelsen af 3/5-13 fra FN-forbundet, tiljustitsministeren, og ministerens svar herpå